Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Gülen faktörü Türk-ABD ilişkilerini ipoteği altına alıyor'

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 'Bu soruna bir çözüm bulunamadığı takdirde Gülen faktörü daha uzun bir süre Türk-ABD ilişkilerini ipoteği altına alacak gibi gözüküyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-17 09:14:59

'Gülen faktörü Türk-ABD ilişkilerini ipoteği altına alıyor'

Erdoğan ziyareti öncesi The Washington Post'un yayınladığı Fethullah Gülen'in 'Artık Tanımadığım Türkiye' başlıklı yazısını değerlendirem Ergin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Beyaz Saray'ın kapısından içeri adım atmadan önce Washington'da kendisini bekleyen tatsız bir sürpriz vardı. ABD'nin en saygın gazetelerinden The Washington Post, konuk yazar Fetullah Gülen'in 'Artık Tanımadığım Türkiye' başlıklı bir yazısını yayınlamıştı" dedi.

Ergin'in yazısından bir bölümün şöyle:

"Kuşkusuz, ABD'nin haber alma örgütü CIA'den emekli bazı üst düzey yöneticilerin —Göçmen Dairesi'nden farklı bir doğrultuda- hâkime yazdıkları Gülen lehine referans mektuplarının da bu kararda belli bir etkisi olduğunu düşünmemiz için yeteri kadar neden var. Ayrıca, Gülen'in avukatı, kendisinin oturma izni almasının 'ABD'nin yararına olacağı' tezini savunmuştur mahkeme salonunda.

Bu da bizi Gülen'in dün Washington Post'taki yazısında '20 yıldır evi' olarak gördüğünü söylediği ABD ile olan ilişkisine getiriyor. Gülen'in bugün salt ABD'de yaşıyor olması bile, onun cemaatinden kaynaklanan her olumsuzluğun kaçınılmaz olarak 'evi' olan, himaye gördüğü ABD ile ilişkilendirilmesine yol açıyor.

Kaçınılmaz olan bu 'ilişkilendirme', Türk kamuoyunda AB'ye bakışı etkiliyor, Türk-ABD ilişkileri üzerinde hasara yol açıyor.

Öyle anlaşılıyor ki, bu soruna bir çözüm bulunamadığı takdirde Gülen faktörü daha uzun bir süre Türk-ABD ilişkilerini ipoteği altına alacak gibi gözüküyor."

Haber Ara