Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Fransız şirket IŞİD'i finanse etti

İnşaat şirketi LafargeHolcim Group, 'Suriye'de bulunan fabrikanın güvenliğini sağlamak' amacıyla Suriyeli cihatçılara finansman sağladığını itiraf etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 16:09:22

Fransız şirket IŞİD'i finanse etti

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Mepanews'in Fransız Le Monde gazetesinden çevirdiği habere göre
Fransa-İsviçre inşaat şirketi LafargeHolcim Group, "Suriye'de bulunan fabrikanın güvenliğini sağlamak" amacıyla 2012 ile 2014 yılları arasında IŞİD'e finansman sağladığını kabul etti.

"ÇİMENTO FABRİKASININ GÜVENLİĞİNİ SĞALAMAK İÇİN"

LafargeHolcim Group, gazeteye, Jalabiya'da bulunan çimento fabrikasının güvenliğini sağlamak için 'kabul edilemez anlaşmalarda' bulunduklarını ifade etti:

"Şimdi bakınca, fabrikanın işlemesi için gereken koşulların sağlanmasının kabul edilemez olduğunu görüyoruz."

Habere göre şirketin kamyonları, 2013'te bölgede faaliyetlerini yürütebilmek için IŞİD'in kontrol noktalarından geçmek zorundaydı.

DAHA ÖNCE DİLLENDİRİLMİŞTİ

Gazete, 2010 yılında Suriye'de faaliyet göstermeye başlayan Fransız Lafarge ve İsviçreli Holcim şirketlerinin oluşturduğu LafargeHolcim Group hakkındaki iddiaları ilk olarak geçen yılın Haziran ayında duyurmuştu.

IŞİD'DEN BELGE BİLE ALDILAR...

Bu "sıkıntının", "'müzakereler sonucunda' aşıldığı", hatta IŞİD'in "şirkete geçiş serbestisi taşıyan bir belge çıkarttığı" ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde ihtiyaç duyulan petrol, IŞİD'in kontrol ettiği rafinerilerden alınıyordu.

Şirket, IŞİD'in 2014 yılında bölgeyi tamamiyle işgal etmesi üzerine ülkeyi terk etti.

Haber Ara