Dolar

32,4488

Euro

34,7445

Altın

2.436,93

Bist

9.915,62

Macron: Cezayir’de insanlığa karşı suç işledik

Fransa’da mayıs ayında yapılacak başkan adaylarından Emmanuel Macron, cumartesi günü Fransa’nın Cezayir’deki geçmişini eleştirerek önemli bir tartışmanın fitilini ateşlemiş oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-21 14:49:58

Macron: Cezayir’de insanlığa karşı suç işledik

France 24'ün haberine göre Son yapılan anketlere göre oylarını yükselten ve nisan ayının sonundaki seçimlerde ikinci tura kalabilmek için büyük bir şansa sahip bulunan bağımsız aday Macron, Fransa'nın Cezayir'de insanlık suçu işlediğini söylemişti. Kendisi o günden bu yana Fransız milliyetçileri ve sağ kesimden rakipleri tarafından çok sert bir şekilde eleştiriliyor.

Cezayirliler 132 sene boyunca Fransız sömürgesi altında yaşadılar ve bağımsızlıklarını 1962'de gerçekleşen kanlı bir savaşın ardından elde ettiler. Cezayir kaynaklarına göre bu savaşta bir buçuk milyon Cezayirli hayatını kaybetti.

Macron, cumartesi günü Toulon'da yaptığı açıklamada Cezayirliler'e seslenerek ” Size saldırdığımız ve canınızı yaktığımız için çok üzgünüm.” dedi. Bağımsız adayın bu açıklamaları özellikle de 1962'de yaşananlar sonrasında Cezayir'i terk etmek zorunda kalan Fransızlar tarafından ciddi şekilde eleştirildi.

Buna karşın Macron, “Eğer birlikte bir gelecek kurmak istiyorsak bu ortak ve çetrefilli geçmişimizle yüzleşmek zorundayız” dedi ve her iki ülkede karşılıklı olarak çok sayıda Cezayirli ve Fransız'ın birlikte yaşadığına işarette bulundu.

Macron'un ikinci turda başkanlık için çekişmesinin beklendiği sağcı cumhurbaşkanı adayı Le Pen, rakibinin Cezayirle ilgili açıklamalarını kınadı. Muhafazakarların adayı Francois Fillon'da Le Figaro'ya verdiği röportajda Macron'u eleştirdi ve “Yaşanan üzücü olaylarla kolonociliği kıyaslamak ciddi bir kusur” diyerek rakibini suçladı.

Haber Ara