Dolar

32,4532

Euro

34,7313

Altın

2.441,41

Bist

9.915,62

Emmanuel Macron kimdir?

Fransa'da cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Emmanuel Macron kimdi?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-24 17:52:51

Emmanuel Macron kimdir?

Al Jazeera Fransa seçimlerine damgasını vuran Emmanuel Macron'un portresini çizdi:

Siyaset bir misyon değil de, meslek haline geldiğinde, politikacılar da kamuya hizmet etmektense, kendi çıkarları için çalışır hale geliyorlar” diyen 39 yaşındaki Emmanuel Macron, müsesses nizamdan bıkmış Fransız halkının çok yüksek ihtimalle yeni Cumhurbaşkanı olacak.

AB'nin geleceğine ilişkin politikalardan endişe duyan, artan ırkçılığın etkisindeki Fransız seçmenleri, 23 Nisan 2017'de yapılan Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen ve kendisini merkezde konumlandırmakla birlikte sola daha yakın 39 yaşındaki Emmanuel Macron'u ikinci tura bırakmayı tercih etti.

Böylece Fransa tarihinde bir ilk yaşandı. Müesses nizamın iki partisinin, Cumhuriyetçi Parti'nin ve Sosyalist Parti'nin adayları başkanlık seçiminin ikinci turuna kalamadı.

Fransız seçmenlerinin büyük çoğunluğunun 7 Mayıs 2017'de yapılacak ikinci turda, Le Pen'i Cumhurbaşkanı olarak görmemek için Macron'a oy vermesi bekleniyor.

Macron'u ön plana çıkartansa, yarışa ilk katıldığında geleneksel sol ve sağ çevreler tarafından zayıflık olarak görülen özellikleri, siyasetteki deneyimsizliği ve henüz iki yaşına bile girmemiş siyasal hareketi, Yürüyüş.

'Association pour le renouvellement de la vie politiqu', yani siyasetin yenilenmesi olarak da adlandırılan Yürüyüş Hareketi, “değişik sosyal çevrelerden gelen insanları mânâsız siyasi sisteme karşı demokratik devrimde birleştirme” sözü veriyor.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ

Eski yatırım bankacısı Macron, doktor bir anne babanın çocuğu. Bugüne kadar üç devlet başkanı çıkarmış Fransa'nın Mülkiyesi denilebilecek Paris Siyasal Bilgiler'den mezun. Mezuniyetinden sonra bir süre mali müfettişlik yaptıktan sonra yatırım bankacılığına dönen Rothschild & Co. da çalışan Macron 2009 yılına kadar, üç yıl Sosyalist Parti üyesiydi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 2012'den başlayarak iki yıl boyunca danışmanlığını yapan Macron sonra da Ekonomi, Sanayi ve Digital İşler Bakanı olarak görev yaptı.

İngiltere'nin AB'den çıkma kararı olmasından sonra, birliğin geleceğiyle ilgili şüphelerin arttığı Fransa'da Macron tam bir AB savunuculuğu yaptı. Radikal sağcıların da güç kazandığı ülkede, göçe karşı olmadığını vurguladı, dini ayrımcılığı eleştirdi. Fransa'nın Cezayir'deki sömürgecilik yıllarını da insanlığa karşı suç olarak tanımladı.

EKONOMİK VAATLERİ

Daha çok olanak sağlayan kamu emeklilik planlarını özel sektör emeklilik planlarına yaklaştırmayı öneren ve bu nedenle sol çevrelerden eleştiri alan Macron, emeklilik yaşını değiştirmemeyi ve haftada 35 saat olan maksimum çalışma saatini korumayı öneriyor.

Kamu harcamalarından kısmayı savunan Macron, eğitime özel önem veriyor ve eğitimdeki merkezi yapılanmayı değiştirerek, yerel yönetimlere bu konuda yetki devretmeyi savunuyor.

SIRA DIŞI ÖZEL HAYAT

Macron'un özel hayatı da bundan önceki Fransız cumhurbaşkanlarının bir çoğununki gibi sıra dışı. Kendisinden 24 yaş büyük lisedeki öğretmenlerinden biriyle evlenen Macron, eşinin daha önceki evliliğinden olan üç çocuğuna da babalık yapıyor.

Haber Ara