Dolar

32,2558

Euro

34,6994

Altın

2.403,03

Bist

10.247,75

Elinizi tetikten çekin!

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 08:52:52

Elinizi tetikten çekin!

Yeniden diyalog süreci nasıl sağlanır diye herkes bir çaba içine giriyor. Bu konuda çok net olmak gerekiyor, yeniden diyalog süreci için bana göre yapılması gerekenler:

1- PKK, kayıtsız ve şartsız silahı sonlandırmalı ve Türkiye dışına çekilmeli.

2- HDP, PKK'nın uyguladığı şiddeti kayıtsız şartsız ve amasız kınamalı ve tavır koymalı.

3- KCK, Öcalan ve HDP üzerindeki baskıyı sonlandırmalı ve demokratik siyaset kanalını güçlendirmeli.

4- HDP, Türkiyeleşme projesi kapsamında siyaset dışına kendisini çekecek olan her yaklaşıma mesafeli davranmalı ve porje kapsamında dilini daha yumuşak ve uzlaşmacı kulanmalı.

5- Hükümet Çözüm Süreci'nin gerekliliği noktasında vurguyu güçlü yapmalı ve sürecin vazgeçilmezliğini ortaya koymalı.

6- Temel hak ve özgürlükler asla ve asla pazarlık konusu yapılmamalı.

7- Gerek Öcalan ile görüşme ve gerekse de izleme heyeti kurulması gibi olgular acilen üçüncü tarafsız ve yerli kişilerce hayata geçirilmeli.

8- Suriye meselesi üzerinden Türkiye'de süreç üzerinde kimsenin baskı kurmasına müsaade edilmemeli.

9- PKK, IŞİD üzerinden gelişen kaosta oyunu bozmak adına şiddetten uzak durduğu gibi bölgede geleneksel olan yol kesme, adam kaçırma ve tahakküm kurma huyundan ve davranışından vazgeçmeli.

10- Hükümet meselenin bu noktaya niye geldiğini vatandaşa çok çok iyi anlatmalıdır.

11- Türkiye ve PKK, meseleyi kendi arasında çözmeli, uluslararası güçlerin oyuna dahil olmasının meseleyi daha da çetin hale getirildiği görülmeli.

12- Ölümler üzerinden bölgede kaos zemininin sağlanmaya çalışıldığını görmeliyiz.

13- Aydınlarımız, gazetecilerimiz ölümler üzerinden bu meselenin çözülmeyeceğini bilmeli, kimse savaş çığırtkanlığı yapmamalı; ama devlet de acziyet göstererek vatandaşını korumamazlık etmemelidir.

14- PKK bir karar vermeli ve siyaset ile şiddet arasında bir tercihte bulunarak ikisinin beraber gittiğini görmeli.

15- IŞİD'in hem Türkiye Cumhuriyeti'ni hem de PKK'yı hedef aldığı görülmeli ve bunun oluşturduğu tablo üzerinden kasoa hizmet edilmemeli.

Kısaca;

“Elinizi tetikten çekin. Seçmenin tercihi barış ve çözümden yanadır. 7 Haziran sonrasında yaşananlar lanetlediğimiz savaş dönemine dönüşü sağladı. Benzer tüm süreçlerde de bu türden geri dönüşler yaşanmıştır. Ancak bunlar kriz yöntemleriyle bertaraf edilmiştir. Barışı elde etmek için savaş olmaz…. Taraflar derhal ellerini tetikten çekmeli ve diyalog yerinden başlamalıdır…”
Türkiye Barış Meclisi'nin bu çağrısı aslında hepimizin arzuladığı bir çağrı… Çağrının bu bölümünün özelllikle diğer bölümlerden ayırarak dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

Haber Ara