Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Davutoğlu'ndan yüzde 41 mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı iftar yemeğinde yüzde 41'in hakkını koruruz, dedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-04 02:47:41

Davutoğlu'ndan yüzde 41 mesajı

Ajanslarda yer alan habere göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turlarına başlamadan önce "feyz almaya" geldiğini söylediği Konya'ya gitti. Mevlana Türbesi'ni ve Kelebekler Vadisi'ni ziyaret eden Davutoğlu, iftar öncesi yerel kanal KON TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Aslında gönlümüz tek başına iktidar olmaktan yanaydı" diyen Başbakan, "3 partiyi de ziyaret edeceğiz. HDP'yi de ziyaret edeceğiz. Ama görünen o ki ya MHP ya CHP yönünde bir tercih, daha doğrusu bir atmosfer oluşuyor. Bunun hakkını vermeye çalışacağız. 3 tarafla da görüşeceğiz ama iki tarafla muhtemelen koalisyon müzakereleri ön yargısız bir şekilde başlayacak" dedi.

"AK Parti siyasi özne"

Gelecek hafta başkanlık divanının oluşacağını belirten Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçiminin "Türkiye siyasetinin öznesinin AK Parti olduğunu gösterdiğini" söyledi. Davutoğlu, "Evet tek başına iktidar değiliz ama bizim söz sahibi olmadığımız herhangi bir gelişme de olmaz Türkiye'de. Yüzde 41'in hakkını, hukukunu koruruz" dedi. 

"Seçim sonrası muhalefet partilerinin zafer kazandığı yönünde oluşan atmosferin dağıldığını" söyleyen Başbakan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yüzde 60'lık blok" açıklamasıı hatırlattı; "İşte siyaseti, Meclis Başkanlığı seçimiyle çökmüş oldu. Karşımızda blok falan yok. Herkes kendi siyasetini takip ediyor" dedi.

"Değerlerden taviz yok"

"Eğer bir siyasi güçten bahsediliyorsa da en büyük siyasi güç AK Parti'dir" diyen Ahmet Davutoğlu, "AK Parti'nin şekillendirdiği bir siyaset olacaktır. Bunu herkesin, özellikle de bize oy veren seçmenlerimizin bu konuda gönlünün rahat olmasını isterim. AK Parti'ye ne niyetlerle, hangi değerlere dayalı oy verdilerse o değerler hakim olacak. Bundan taviz vermek söz konusu değil."

"HDP ile koalisyon makul değil"

Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde partisinin temayülüne aykırı bir tutum içerisinde olmayacağını vurguladı. "HDP'den görüş almayacağız anlamına gelmez. Oturulur, konuşulur" diyen Başbakan,  "HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net, katı şekilde koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum" dedi.

"Hazır ol cenge istersen sulhu salah"

Davutoğlu, "Türkiye'den Suriye'ye yönelik askeri harekat olacak mı?" sorusuna, "Böyle bir beklenti doğru değil. Ama Türkiye, Suriye'den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı da müteyakkız durumundadır" yanıtını verdi. Son dönemde sınırdaki hareketlilliğin, teyakkuz halinden kaynaklandığını belirten Başbakan şöyle devam etti:

"Daha çok olabilecek bir oldubittiye ya da Türkiye'yi tehdit edebilecek bir tehlikeye karşı hazır olmaktır. 'Hazır ol cenge istersen sulhu salah' demiş atalarımız. Cenk etmeyi ve savaşı istemeyiz. Ama etrafımızda birçok savaş cereyan ediyorsa bunlar karşısında da 'ya onlar orada bize bulaşmaz' diye rehavet içine giremeyiz. 

Her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Suriye'de en çok tehdit içerenler; terör örgütü DAEŞ, Suriye'deki rejim ve bunlardan istifade eden, kendine alan açmak isteyen PKK destekli PYD. Hepsini masamızın üzerinde, göz önüne almamız lazım.

Özgür Suriye Ordusu, yani ılımlı muhalefet son dönemde ciddi kazanımlar sağladı. Bugünlerde Halep'te rejim önemli mevziler kaybediyor. Ümit ederiz ki bir an önce Suriye halkının dediği olur, hak ettiği ve özgürlüklere dayalı rejime kavuşur."

Çözüm süreci

Başbakan Davutoğlu, "AK Parti çözüm sürecini bir kazanım mı yoksa kırmızı çizgi olarak mı görüyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Özgürlük alanlarının genişlemesi, 12 Eylül kalıntısı birçok uygulamanın ve 28 Şubat kalıntısı yasakların ortadan kaldırılması bir kazanım. AK Parti 13 yıl önce iktidara geldiğinde olağanüstü hal vardı. Kazanımlardan geri dönmemek demek, tekrar o şartlara geri dönmemek demek.

Çözüm süreci bütün o olağanüstü halin kaldırılmasıyla başlayıp, 12 yıla damgasını vuran, milli birliğimizi, beraberliğimizi teminat altına alıp, terör ve şiddetin ülkeden tasfiye edilmesine dönük bir projedir. Bu ülkenin her bir tarafını birbirine kardeş kılmak bizim temel ilkemizdir." 

"Gönlümüzü herkese açarak..."

Konya AK Parti İl Teşkilatı ve Konya Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte yaklaşık 20 bin kişiyle iftar yemeğinin ardından koalisyon görüşmelerinin gelecek hafta başlayacağını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Ramazanın o derin irfanıyla görüşmelere başlayacağız. Gönlümüzü kapatmadan, gönlümüzü herkese açarak, 78 milyonu hükümetsiz bırakmamak için büyük bir gayret içinde inşallah gelecek hafta görüşmelere başlayacağız" dedi.

Haber Ara