Dolar

32,4614

Euro

34,7255

Altın

2.436,74

Bist

9.915,62

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 17:10:07

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları
Brezilya'da geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Kongre'nin üst kanadı Senato'da yargılanmasına devam ediliyor.

Senato'nun yarın Rousseff'in görevden tamamen alınması kararını oylaması beklenirken, Devlet Başkanı hakkındaki azil davası, Brezilyalı milletvekillerin karıştığı yolsuzluk iddialarına da ışık tutuyor.

Gözlemci gruplar, Kongre'nin her iki kanadında, aralarında Rousseff'in görevinden uzaklaştırılması halinde onun yerine geçmek isteyen üç aday dahil 594 parlamenterin yüzde 60'ının görevi kötüye kullanmakla ilgili soruşturulduğunu veya önceden yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını söylüyor.

Rousseff'in yerine geçmesi en muhtemel adaylar arasında yer alan Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer'in adı da Petrobras skandalıyla anılıyor.

Devlete ait petrol şirketi Transpetro'da yöneticilik yapan eski senatör Sergio Machado, geçici Devlet Başkanı Michel Temer'in Petrobras'taki büyük yolsuzlukla doğrudan ilişkisi olduğunu ileri sürüyor.

Machado, Temer'i, 2012 yılında Sao Paulo belediye başkanlığı seçimlerinde, Transpetro'nun hesabından partisine 400 bin dolar para aktarılmasını istemekle de suçluyor.

Devlet Başkanlığına bir diğer güçlü aday olarak gösterilen Senato Başkanı Renan Calheiros'un da geçici Devlet Başkanı Temer ve Temsilciler Meclisi Başkanı Rodrigo Maia, Brezilya dışındayken devlet başkanı gibi davrandığı biliniyor.

Ülkenin Federal Yüksek Mahkemesi, Petrobras soruşturması kapsamında Calheiros'a karşı da pek çok soruşturma yürüttü.

Machado, Calheiros'un son 10 yılda hemen hemen 10 milyon dolar rüşvet aldığını savunurken, eski bir Petrobras yöneticisi, bir keresinde sondaj gemisi kontratlarıyla ilgili olarak Calheiros'a Petrobras lobicileri vasıtasıyla 1,7 milyon dolar ödeme yapıldığını iddia ediyor.

Rousseff'in görevi kötüye kullandığı iddiaları karşısında önlem alan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha da devlet başkanlığı için öne çıkan isimler arasında yer alıyor.

Cunha, Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk soruşturmasını saklamak için kullandığı gerekçesiyle 5 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmıştı.

Savcılar, Cunha'yı yolsuzluk ve kara para aklamak ve 5 milyon dolar rüşvet almakla suçluyor.

Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve Cunha'yı görevden alınması için kendisine komplo kurmakla suçlamıştı.

- Rousseff'in azline kesin gözüyle bakılıyor

Folha De Sao Paulo gazetesi tarafından yapılan ankete göre, 81 üyeli Senato'da senatörlerin 54'ü Rousseff'in azli yönünde oy kullanacağını beyan ederken, 20 senatör oyunu Rousseff lehine kullanacağını açıkladı.

Rousseff, pazartesi günü Senato'da yaptığı konuşmada, hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ve görevden tamamen alınması durumunda tarihin ülkeyi yargılayacağını söylemişti.

Senato'da görülen hakkındaki azil davasında kendini savunan Rousseff, "Yargılanacağımı biliyorum ancak vicdanım rahat. Ben suç işlemedim." demişti.

Senato'da 10 Ağustos'ta, 15 saat süren oturum sonrası yapılan oylamada senatörler, 21'e karşı 59 oyla Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmekten yargılanmasına hükmetmişti.

Brezilya Senatosu, 12 Mayıs'ta yaptığı oylamada Devlet Başkanı Rousseff'i 180 günlüğüne görevden almış, Rousseff'in yerine geçici olarak yardımcısı Michel Temer getirilmişti.

Rousseff'in suçlu bulunması durumunda devlet başkanlığı görevini, 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar Temer yürütecek.


Haber Ara