Dolar

32,5019

Euro

34,5574

Altın

2.497,42

Bist

9.548,09

BM'den Türkiye'deki terör operasyonlarını eleştiren rapor

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin güneydoğusunda Temmuz 2015- Aralık 2016'da döneminde düzenlenen operasyonlarla ilgili rapor yayınladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-10 15:32:48

BM'den Türkiye'deki terör operasyonlarını eleştiren rapor

AA'nın haberine göre BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, "Türkiye ile PKK arasında ateşkesin çöktüğü Temmuz 2015'ten bu yana Güneydoğu'da ciddi insan hakları ihlalleri olduğu"nu söyleyerek 25 sayfalık bir rapor yayımladı.

Raporda "Temmuz 2015- Aralık 2016 arası dönemde güvenlik güçlerinin 'toplu yıkım, öldürmeler ve diğer ciddi insan hakları ihlalleri" eylemlerinde bulundğu ifade edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Buna göre en ciddi ihlaller tek seferde birçok gün için ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yapıldı.

"ÇOĞU İNSAN GÖÇ ETTİ"

Hayatını kaybeden 2 bin kişiden 800'ünün güvenlik gücü, 1200'ünün de siviller ya da silahlı kişiler olduğu kaydedilen raporda güvenlik güçlerinin operasyonlarının 30'dan fazla ilçeyi etkilediği ve çoğu Kürt 335 bin ile 500 bin arası insanın evini terk etmek zorunda olduğu
belirtildi.

Raporda yer verilen uydu fotoğrafları ile 'evlerin ağır silahlarla çok büyük çapta bir yıkıma uğratıldılğı' ifadesi yer aldı.

Raporda ifadelerine yer verilen Cizre sakinleri mahallelerin yıkımını 'kıyamet sonrası' olarak niteledi.

Raporda Cizre'de 2016 başında aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 200 kişinin 'bombardıman nedenli yakılarak öldürülmeden önce haftalarca evlerinin bodrumlarında aç, susuz, elektirik ve tıbbi yardım olmadan mahsur kaldıkları' ifadelerine yer verildi.

BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ EL HÜSEYİN: TEK BİR KİŞİ BİLE YARGILANMADI

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin Türkiye hükümetini doğrudan eleştirerek "yüzlerce yargısız infaz iddiaları ile ilgili hiçbir soruşturma yapılmadığı konusunda endişeli" olduklarını söyledi.

El Hüseyin "Tek bir şüpheli yakalanmadı, tek bir kişi yargılanmadı" dedi.

Türkiye'nin BM araştırmacılarını bölgeye sokmaması nedeniyle rapordaki bilgilerin uydu fotoğrafları, özel ve tüzel kişilerin açıklamaları ve diğer kaynaklardan elde edildiği de vurgulandı.

El Hüseyin Türk hükümeti makamlarına acil bir bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Haber Ara