Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 21:07:25

B20 Türkiye Konferansı
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı-TYDTA) Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli, Türkiye'nin reformlarla ve yeni kanunlarla yatırımcı dostu çevre oluştururken, aynı zamanda etkili kuruluşlarıyla yatırımcıları desteklemeye devam ettiğini belirterek, bunlardan ilkinin TYDTA'nın kurulması ve bunun bir zihniyet değişikliğinin önemli bir ifadesi olduğunu söyledi.

Rumeli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı"nın gala yemeğinde, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye getirilmesini, ülkenin önemli gündem maddelerinden biri kabul ettiklerini söyledi.

Doğrudan yabancı yatırımların, ekonomik gelişmenin ana tamamlayıcısı olduğuna dikkati çeken Rumeli, bu nedenle uygun yatırım ortamının sağlanmasının Türkiye'nin ekonomi programının ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi.

Rumeli, Türkiye'nin 2003 yılında doğrudan yabancı yatırımlar için kanun çıkartarak yatırımcılara eşit davranma mekanizması kurduğunu aktararak, böylece Türkiye'nin şirketlere karı transfer etme garantisi verdiğini, vergi yükünü düşürerek ve şirketlerin uluslararası tahkime gitmesine izin vererek uygun yatırım ortamı oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'nin reformlarla ve yeni kanunlarla yatırımcı dostu çevre oluştururken, aynı zamanda etkili kuruluşlarıyla yatırımcıları desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Rumeli, bunlardan ilkinin TYDTA'nın kurulmasını ve bunun bir zihniyet değişikliğinin önemli bir ifadesi sayıldığını kaydetti.

TYDTA'nın kuruluş sürecini de anlatan Rumeli, hizmet verilmeye başlanmasından itibaren sayısız yabancı yatırımcıya yardım ettiklerini söyledi.

Uluslararası yatırımcıları hem hükümet hem de iş dünyası ile buluşturduklarına dikkati çeken Rumeli, ajans içinde bulunan araştırma departmanlarının piyasalar hakkında geniş raporlar hazırlayarak yatırımcıların işini kolaylaştırdığını vurguladı.

- "İş dünyasının gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlamak önemli"

Mustafa Rumeli, TYDTA'nın aynı zamanda şirket kurulumu ile lisans ve çalışma izni alımında yatırımcılara yardım ettiğini belirterek, "Hepsinden öte bütün yaptıklarımız bedava, ücret almıyoruz" dedi.

İş dünyasının gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlamanın önemine vurgu yapan Rumeli, yatırımcıların hayatlarını kolaylaştırmak için problemli olan düzenlemeleri değiştirmeleri için hükümete ilettiklerini dile getirdi.

Bazen de kanunların bazı maddelerinde değişiklik için öncülük ettiklerine vurgulayan Rumeli, TYDTA olarak hükumetin rolünün yatırım ortamı için güçlü altyapının oluşturulması, bürokratik zorlukların kaldırılması ile iş dünyasının önündeki engellerin kaldırılması ve gerisinin iş dünyasına bırakılmasını istediklerini ifade etti.

Rumeli, bu konuda da başarılı olduklarını bütün ekonomik verilerin açıkça gösterdiğinin altını çizdi.

"Türkiye, yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan bir ülkedir" diyen Rumeli, bunların güçlü demokrasisi, dinamik özel sektörü, geniş ve büyüyen iç piyasası, genç eğitimli nüfusu, verimli iş gücü, liberal ve güvenli yatırım ortamı ile güçlü makro ekonomik temelleri olduğunu kaydetti.

Haber Ara