Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Aylan, annesi ve kardeşi ile birlikte toprağa verildi

Cenazelerin son yolculuğuna götürülüşü sırasında polis ekipleri de zırhlı araçla konvoya eşlik etti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 14:28:24

Aylan, annesi ve kardeşi ile birlikte toprağa verildi

Bodrum'da cesetleri kıyıya vuran Rihan Kurdi ile çocukları Aylan ve Galip, Türkiye sınırından geçirilerek Kobani'ye götürüldü. Anne ve 2 çocuğu burada CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve HDP milletvekilleri ile Kobani kanton yöneticilerinin de katıldığı törenle toprağa verildi.

Umuda yolculuk için Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos adasına gitmek isterken bindikleri lastik botun alabora olması sonucu 12 kişiyle hayatını kaybeden ve kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyayı sarsan minik Aylan Kurdi'nin cenazesi tarifeli uçakla Şanlıurfa'ya getirildi.

Ölümüyle dünyada Suriyeli göçmenlerin sembolü haline gelen 3 yaşındaki Aylan Kurdi, birlikte yaşamını yitirdiği annesi Rihan ve kardeşi Galip Kurdi ile birlikte sabah saatlerinde İstanbul'dan kalkan tarifeli uçakla Şanlıurfa GAP Havaalanı'na getirildi.

Uçaktan inen ve burada yetkililer tarafından karşılanan Zahim Kurdi, eşi ve 2 çocuğunun cenazeleri 2 ayrı cenaze aracına konuldu. Zahim Kurdi de kendisine tahsis edilen minibüsle Kobani'ye gitmek üzere Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu Suruç ilçesine hareket etti. Cenazelerin son yolculuğuna götürülüşü sırasında polis ekipleri de zırhlı araçla konvoya eşlik etti.

Şanlıurfa Aylan'ın cenazesini taşıyan uçak Şanlıurfa'ya indi ek cenaze konvoyu Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye geçti

HALA GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Öte yandan 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin ailesini Kanada'nın kabul etmediği de ortaya çıktı. Kanada'da yayımlanan National Post gazetesinin haberine göre Abdullah Kurdi'nin kız kardeşi Tima Kurdi, 20 yıl önce Kanada'nın Vancouver şehrine yerleşti. Suriye'de savaş nedeniyle aile Kanada'ya iltica etmek istedi. Fakat pasaportları olmadığı için Birleşmiş Milletler (BM) sistemine mülteci olarak kaydedilmediler; Türkiye'den çıkış vizesi alamadılar.

PARA TOPLADILAR
 
Kurdi ailesi mevcut durumu göz önüne alarak Kanada'da yerleşik birinin finansal açıdan kefil olduğu G5 vizesine başvurdu. Tima Kurdi, National Post'a “Onlara sponsor olmaya çalıştım. Arkadaşlarım ve komşularım bankaya depozito yatırabilmem için para topladı. Fakat onları çıkaramadık bu yüzden bota bindiler” dedi. Kurdi ailesinin mülteci statüsü kazanmasına engel olan koşullar bu sefer de Kanada vizesi için önlerine çıktı. Haziran ayında ailenin başvurusu reddedildi.
 
Hatta, Port Moody-Coquitlam bölgesinin milletvekili Fin Donnelly'nin Kurdi ailesinin dosyasını Göç Bakanı Chris Alexander'a elden vermesi de sonucu etkilemedi. Teema Kurdi, acı haberi önceki gün sabaha karşı aldığını söylerken “Türkiye'deki kiralarını bile ben ödüyordum. Bu yüzden bota bindiler” dedi. Yeğenlerinin fotoğraflarına bakınca gözyaşlarına boğulan hala "Kardeşimin eşiyle bir hafta önce konuştuk. Bana sudan korktuğunu söyledi. "Bir şey olursa yüzme bilmiyorum" dedi. Ama sanıyorum bunu hep birlikte yapmaya karar verdiler" diye konuştu.

YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİLER 

Bodrum'da cesetleri kıyıya vuran Rihan Kurdi ile çocukları Aylan ve Galip, Türkiye sınırından geçirilerek Kobani'ye götürüldü. Anne ve 2 çocuğu burada CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve HDP milletvekilleri ile Kobani kanton yöneticilerinin de katıldığı törenle toprağa verildi. 

Cenaze namazı kılınan anne ve 2 çocuğu daha sonra yan yana açılan mezarlara defnedildi. Cenaze töreni sırasında çekilen fotoğraflar ise sosyal medya kanallarında onlarca kişi tarafından paylaşıldı. 

Fotoğraflarda yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Zahim Kurdi'yi yakınlarının teselli etmeye çalıştığı görüldü.

Haber Ara