Dolar

32,4532

Euro

34,7313

Altın

2.441,41

Bist

9.915,62

Arapça çocuk kitaplarına yoğun ilgi

Arapça çocuk kitaplarına yoğun ilgi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-31 11:58:06

Arapça çocuk kitaplarına yoğun ilgi
HİLAL UŞTUK - Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan 1. Arapça Kitap Fuarı'na, hem Türk okurların hem de Arap sığınmacıların yoğun ilgi gösterdiği çocuk kitapları damgasını vurdu.

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara Mısır'dan 14, Suriye'den 4, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan 3, Lübnan ve Dubai'den ise birer çocuk yayınevi katılım gösterdi. Binlerce kitabın okurla buluştuğu fuarda dini eserlerin yanı sıra çocuk kitapları da büyük ilgi gördü.

Mısır'dan katılan Ynabee Yayınevi sorumlusu Atef Abdülaziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar için eğitici kitaplar hazırladıklarını belirterek, "Özellikle okullarda okutulabilecek kitaplar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Dini olarak da Kur'an-ı Kerim'deki kıssaların hikayelerini ve Peygamber Efendimiz'in hayatını anlatan yayınlarımız var." dedi.

Abdülaziz, Türklerin Arapça'yı daha kolay öğrenebilmesi için de kitaplar yayımladıklarını kaydederek, şunları aktardı:

"Türklerin Arapça, Arapların da Türkçe öğrenebilmesi için, Türkçe kelimeleri Arapça yazarak basit ve anlaşılır bir dille kitaplar hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra çocuklar için 'Değerler Eğitimi' kitaplarımız mevcut. Ebeveynler için de 'Çocuklar nasıl eğitilir ve hayata nasıl hazırlanır' düşüncesi üzerine hazırladığımız kitaplar var. Bizim diğer yayınevlerinden farkımız çocuklara özel hazırladığımız seri kitaplar. Bunlar arasında, Kur'an kıssaları ve peygamberlerin hikayelerinin yer aldığı kitap serimiz ile içinde 70 tane masal bulunan eğitici ve öğretici, 'Anne Bana Bir Masal Söyle' adlı kitap serimiz yer alıyor."

- "Fuarda kitaplarımızın birçoğu tükendi"

1 yaştan 14 yaş grubuna kadar hitap eden kitaplar yayımladıklarını aktaran Abdülaziz, fuarda beklediklerinin üzerinde yoğun bir satış yaptıklarını belirterek, "Kitaplarımızdan birçoğu beklediğimiz zamandan önce tükendi. Kur'an kıssaları, Arap harfleriyle okumayı öğreten kitaplar ve hadisleri baz alarak hazırladığımız eğitici hikayeler kitabı da çok satılarak tükendi." diye konuştu.

Atef Abdülaziz, yayınladıkları birçok kitabı Arapça'dan İngilizce'ye çevirdiklerini de kaydederek, yayınevine gelen talepler doğrultusunda Arapça'dan Türkçe'ye çeviri kitaplar üzerine de çalışma yaptıklarını söyledi.

Fuarda, birçok Türk yayınevinin kendilerinden bayilik istediğine dikkati çeken Abdülaziz, şöyle devam etti:

"Biz sadece İstanbul'daki fuara katılmadık. Daha önce de Riyad'daki uluslararası kitap fuarı ile Umman, Cidde, Tunus, Doha, Dubai gibi Arap ülkelerindeki kitap fuarına da katılarak, kendimizi ispat etmiş bir yayıneviyiz. Bütün ürünlerimiz, merkezi Riyad'da bulunan Ortadoğu'nun en büyük yayınevi vasıtasıyla her yere dağıtımı yapılmakta. Hamd olsun fuarda Araplar kadar Türk gençleri de ürünlerimize büyük ilgi gösterdi."

Abdülaziz, Türk yayınevlerinin çocuk kitaplarını henüz inceleme fırsatı bulmadığını aktararak, Ortadoğu'da çocuk kitapları konusunda Mısırlıların başarılı olduğunu, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerin de listede Mısır'dan sonra geldiğini kaydetti.

- "3 yaşından 16 yaşa hitap eden çeşitli kitaplarla katıldık"

Fuara Suudi Arabistan'dan katılan Dar Al-Huda Yayınevi Genel Müdürü Abdülkerim Saeed Alnahas, 3 yaş ile 16 yaş grubu arasındaki kitleye hitap eden hikaye kitapları, eğitim ve öğretime katkı sağlayan bilimsel alanda kitaplar ve hem Türkler hem de Araplar için harfleri öğrenme ve okuma üzerine yoğunlaşılan eğitim serileri ile fuara katıldıklarını dile getirdi.

Kitapların içeriklerini hazırlarken, çocukları farklı ideoloji ve fikirlere yönlendirmeden sadece dengeli bir şekilde eğitim vermeye çalıştıklarını vurgulayan Alnahas, "İçerikte yazım ve bilgi hatalarının olmamasına dikkat ediyoruz. Bu konuda çok titiz davranmaktayız. Verdiğimiz bilgileri de fotoğraflar, boyama sayfaları ve çeşitli görsellerle de destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Alnahas, fuar öncesi Türkiye'ye getirdikleri eğitici ders materyallerinin gümrükte alıkonulduğunu söyleyerek, "Kitaplar normalde gümrükte kontrolden geçmeden gelmeli. Ürünlerimize el koyma nedenini, 'Bize sadece kitap gelecek, eğitim materyalleri gelecek demediler.' diye açıkladılar. Kitapları ve eğitici materyalleri havaalanından getirirken sıkıntı olmuyor. Neden limandan getirirken gümrükte sıkıntı yaşıyoruz?" değerlendirmesinde bulundu.

- "Fuarda daha çok dini yayınlara rağbet var"

Fuara Dar Al Banan Yayınevi ile Lübnan'dan katılan Muhammed Hifazi de satış konusunda beklentilerini karşılayamadıklarını belirterek, "Fuarda daha çok dini yayınlara rağbet var. Çocuk alanında maalesef fuara katılım zayıf kaldı ve dini, İslami kitaplar üzerine yoğunlaşıldı. Aslında bu beklenilen de bir sonuçtu. Çünkü Türkiye bir Arap ülkesi değil ve burada daha çok mülteciler var. Mülteciler de çok fazla maddi imkanları olan insanlar değil. O yüzden de satışlarımız zayıf kaldı." ifadelerini kullandı.

Dini kitaplardan ziyade yayınevi olarak çocukları eğiten hikayeli kitaplar hazırladıklarını dile getiren Hifazi, şu bilgileri verdi:

"Aktivite içeren, CD'li kitaplarımız da var. Çocuklar hem okuyor, hem de hikayeleri izleyerek dinliyor. Çocuklar için yine CD'li şiir kitaplarımız da var. Devlet okulları değil ama CD'li kitaplarımıza özellikle özel okul öğrencileri çok rağbet gösteriyor. 4 yaşından 20 yaşındaki okuyucuya uygun kitaplarımız var. Kitapları hazırlama konusunda birçok eğitim kurumuyla beraber çalışıyoruz. Lübnanlı yazarlar ile çizimler konusunda Arap ülkelerindeki birçok ressamdan destek almaktayız."

- Raşvan: "Hayvanları anlatan kitaplar çok rağbet görüyor"

Suriye'den fuara katılan Dar Al-khair Yayınevi'nin sorumlusu İhvan Raşvan ise Beyrut, Şam ve İstanbul'da üç şubeleri olduğunu, Şam'daki şubelerinin sadece ofis olarak devam ettiğini söyledi.

Raşvan, bilgilendirici ve çocukları eğlendiren kitaplar ile sesli cihazlar hazırladıklarını dile getirerek, "Suda ve karada yaşayan bütün hayvanları anlatan, 6 ve 12 yaş grubuna hitap eden hayvan ansiklopedimiz en çok ilgi gören kitaplarımız arasında. 2 ve 6 yaş grubuna hitap eden hayvanları ve harfleri tanıtıcı sesli, müzikli cihazlarımız da var. Bu sesli kitaplar sayesinde de çocuklar kitapları otomatik olarak kendi başına okuyabiliyor." dedi.

Hikaye kitabı serilerinin yanı sıra ilkokul seviyesine göre okumalarını hızlandırmak için kitaplar hazırladıklarını da sözlerine ekleyen Raşvan, fuarda en çok hayvanları anlatan kitapların rağbet gördüğünü söyledi.

Arapça Kitap Fuarı, bu akşam sona erecek.

Haber Ara