Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD yeni dönemde nasıl bir dış politika izleyecek?

ABD seçimleri yaklaşırken adayların seçildikleri takdirde izleyecekleri politika taslakları da belirginleşiyor. Peki Clinton ve Trump nasıl bir dış politika izleyecek?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-21 22:42:19

ABD yeni dönemde nasıl bir dış politika izleyecek?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

ABD başkanlığı için yarışan Demokrat aday Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, kazandıkları takdirde nasıl bir dış politika izleyecek. İşte ayrıntıları:

İRAN'A NÜKLEER BASKI

Demokrat aday Hillary Clinton, İran'ın nükleer programını durdurmak için imzalanmış olan nükleer anlaşmayı destekliyor, ancak İran'ın anlaşma kurallarına uyup uymadığından emin olunması gerektiğini düşünüyor.

İran'ın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda İran'ı cezalandıracağını söyleyen aday Clinton, tek taraflı olarak yaptırımları tekrar yürürlüğe koyacağını belirtiyor.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, çok uluslu nükleer anlaşmaya tamamen karşı olduğunu belirterek seçilmesi halinde nükleer görüşmeleri yeniden başlatacağını ifade ediyor.

RUSYA'YA KARŞI YAPTIRIM

Clinton, Ukrayna'ya müdahalesinden dolayı Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların arttırılmasından yana.

Demokrat aday ayrıca Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının azaltılması için yardımcı olacağını belirtiyor.

Rusya'nın batıya karşı oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla Clinton, ABD'nin Doğu Avrupa'daki füze savunma sisteminin genişletilmesi gerektiğini düşünüyor.

Donald Trump ise Clinton'ın Rusya'ya yaklaşımından biraz farklı. İş ilişkileri açısından Putin ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana olan Trump, Avrupa devletlerinin Ukrayna konusunda Rusya'ya baskı yapmasını sağlamanın gerekliliğine inanıyor.

ÇİN: CLINTON'A YAKIN TRUMP'A UZAK

Clinton, ortak menfaat alanlarından Çin ile işbirliğinin arttırılması gerektiğinden bahsederken Trump Güney Çin Denizi ve civarında ABD askeri varlığının arttırılmasından yana.

Japonya ve Güney Kore'yi de içine alacak biçimde Asya-Pasifik ittifaklarının güçlendirilmesini düşünen Clinton'a karşı Trump, Çin'in ticaret faaliyetlerinin sorgulanarak yasal olmayanların cezalandırılması gerektiğini düşünüyor.

Clinton ve Trump'in Çin politikasındaki projeksiyonlarına ortak olan tek nokta Çin'in siber saldırılarına karşı ABD'nin caydırıcılığının arttırılması.

IŞİD İLE MÜCADELE

Trump ve Clinton IŞİD ile mücadele noktasında Arap ve Batılı koalisyonlar aracılığıyla mücadele edilmesi; Suriye'nin kuzey kısmında uçuşa yasak bölge kurulması; daha fazla hava saldırısı düzenlenmesi konusunda hemfikir.

IŞİD ile mücadele noktasında başkan adaylarının ayrıldıkları nokta ise karadaki mücadele. Trump Irak ve Suriye'de sahadaki Amerikan askerlerinin sayısının arttırılmasını planlarken Clinton Amerikan askerleri yerine yerel Kürt ve Sünni halkların silahlandırılıp desteklenmesini planlıyor.

KUZEY KORE'YE KARŞI SERT

Her iki aday da Kuzey Kore'ye karşı sert bir dış politika izlenmeyi düşünüyor. Nükleer silah programını açıklaması için Çin tarafından bu ülkeye baskı yapılma yolunu seçmeyi planlıyorlar.

Gerek Clinton gerekse Trump ABD'nin balistik füze kalkanını güçlendirmek için Japonya ve Güney Kore ile işbirliği yapma seçeneğini değerlendiriyor.

Haber Ara