Dolar

32,5492

Euro

34,8712

Altın

2.429,70

Bist

9.722,09

ABD-Ürdün-İngiltere ortak yapımı “Yeni Suriye Ordusu” sahnede

ABD-Ürdün ve İngiltere’nin ortak yapımı olan Yeni Suriye Ordusu, Suriye’nin güneyindeki operasyonlarını sıklaştırmaya başladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-10 11:28:28

ABD-Ürdün-İngiltere ortak yapımı “Yeni Suriye Ordusu” sahnede

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Yeni Suriye Ordusu'nun Suriye'de ilk sahneye çıkışı 2015 yılı Kasım ayında gerçekleşti. O zamanki temel hedefi Suriye Çölü'nü IŞİD'den temizlemekti.

ESKİ BAAS ÖZEL KUVVETLERİNDEN OLUŞUYOR

ABD-Ürdün ve İngiltere'nin ortak yapımı olan Yeni Suriye Ordusu, Baas rejmi ordusundan ayrılmış eski Suriye özel kuvvet askerlerinden oluşuyor.
Ordu'nun finansal kaynağını ABD ve Ürdün üstlenirken, askerlerin eğitimi Ürdün'de bu iki ülke dışında İngiliz özel kuvvetlerinin de katkısıyla sağlanıyor.

İNGİLTERE CEPHEDE DE DESTEK VERİYOR

İngiltere Yeni Suriye Ordusu'nun askerlerine eğitim vermenin yanında gerekli olduğu zamanlarda cephe hattında bilfiil yer alarak Ordu'ya destek sağlıyor.
Ordu'da görevli üsteğmen Mahmud el Salih, Ürdün'de bulunan İngiliz askerlerinin sıklıkla sınırı geçerek Suriye'nin güneydoğusunda Tanif köyünde harekât düzenleyen Yeni Suriye Ordusu'na destek olduğunu söylüyor.

Salih “Bize, siperlerin inşası ve sığınakların istihkamı gibi lojistik hazırlık aşamasında yardımcı oluyorlar” dedi.

KULLANILAN ASKERİ TEÇHİZAT

Yeni Suriye Ordusu'nun en dikkat çekici araçlarından biri Ürdün yapımı Thalab marka uzun menzilli devriye aracı. Ürdün Özel Kuvvetleri tarafından kullanılan Thalab uzun menzilli devriye araçları, özellikle çöl gibi zorlu arazi şartlarında uzun süreli devriyelere uygun olacak biçimde tasarlanmış.

Ordu, Thalab'ın yanında ondan çok daha ucuz olan ve ABD tarafından temin edilen Toyota Hilux marka kamyonetleri kullanıyor.

Şu anda Ordu'nun elinde düzinelerce Hilux kamyonet bulunup çoğunun kasa kısmında M2 Browning marka 50 kalibrelik makineli tüfek monte edilmiş bulunuyor.
Yeni Suriye Ordusu'nun elde edilebilmiş görüntülerinden, Ordu'nun çok sayıda ABD yapımı Humvee marka askeri araca sahip olduğu anlaşılıyor.

Tanif köyünden elde edilmiş görüntülerde bahsi geçen Humveelere Rus yapımı Kornet marka tank savar füzelerin yerleştirildiği görülüyor. Ordu'nun kullandığı silahlara gelindiğinde ağırlıklı olarak ABD yapımı silahların kullanıldığı görülüyor. Bunlar arasında; M16-A2, MK14, M240, M249 ve M2 Browning marka makineli tüfekler bulunuyor.

M67 türü parça tesirli bombalar, M18 türü sis havanı, gece görüş teçhizatları, 60 mm'lik M224 tipi havanlar, 120 mm'lik M120 tipi havanlar ve M1100 tipi havan römorkları da ABD tarafından Yeni Suriye Ordusu'na verilmiş askeri teçhizatlar arasında yer alıyor. Yeni Suriye Ordusu, koalisyon uçaklarına hedef belirlemek için M18 tipi sis havanlarını kullanıyor.

HAVADAN DESTEK

ABD öncülüğündeki koalisyon hava güçleri aynı Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye verdikleri yakın hava desteği gibi Yeni Suriye Ordusu'na da yakın hava desteği sağlıyor.
Ürdün'de konuşlanmış ABD savaş helikopterlerinin de zaman zaman havadan destek operasyonlarına katıldığı aktarılıyor.
ABD, hava desteğinin yanı sıra, Ürdün'e M142 tipi çok namlulu roket atar yerleştirmiş bulunuyor.

HEDEF: ELBUKEMAL

ABD ve Ürdün silahları ile teçhizatlandırılmış ve İngiliz özel kuvvetlerinin desteklediği Yeni Suriye Ordusu'nun orta vadeli hedefi IŞİD'i Elbukemal bölgesinden çıkartmak. ElbuKemal operasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanması ve Irak Ordusu da eş zamanlı olarak Rutba'dan Kaim'e doğru başarılı bir operasyon yürütmesi durumunda IŞİD'in bölgedeki varlığının ikiye ayrılması planlanıyor. Bütün bu şartlar dahilinde Yeni Suriye Ordusu'nun ilerleyen aylarda IŞİD'e Suriye'nin doğusunda ciddi hasar vermesi ön görülüyor.

Haber Ara