Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

2016 yili butcesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 yili butcesi TBMM Genel Kurulu'nda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-29 02:24:05

2016 yili butcesi TBMM Genel Kurulu'nda
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nü 'illa her yıl vereceğiz' diye zorlama yaparak birine vermemizin doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Türkeş, TBMM Genel Kurulu'nda kendisine bağlı ve ilgili kuruluşların 2016 bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmada, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluşan anayasal bir kuruluş olduğunu, sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde özgün bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak misyonu doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan kurumların amaç ve ilkelerine uygun konularda eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılara burs imkanı sağladığını anımsatan Türkeş, 2015 yılında 130 lisans, 93 yüksek lisans, 89 doktora ve 7 doktora sonrası olmak üzere toplam 319 burs verildiğini; 2016 yılında da 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 272 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını bildirdi.

2016 yılında ulusal ve uluslararası toplam 35 bilimsel etkinlik gerçekleştirilmesi ve çeşitli etkinliklere destek ve katılım sağlanması planlandığını belirten Türkeş, 2015 yılında 142 yeni kitap ve 22 süreli yayın olmak üzere toplam 164 yayın hazırlandığını; 2016 yılında da yayınların devam edeceğini söyledi.

2015 yılında üniversitelere, kütüphanelere ve kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 105 bin 276 adet eser, 23 bin 488 adet süreli yayının ücretsiz dağıtıldığını dile getiren Türkeş, 2016 yılında da ücretsiz eser dağıtılmasına devam edileceğini kaydetti.

-Projeler

Türk Diliyle İlgili Yabancı Dillerdeki Temel Eserlerin Türcüme Edilmesi Projesi kapsamında bugüne kadar 8 eser yayımlandığını, 17 makalenin çevirisi tamamlandığını, 18 eser ve 43 makalenin de çeviri çalışmalarına devam edildiğini dile getiren Türkeş, Türkiye Türkçesinin Köken Bilgisi Sözlüğü Projesi; Türk Dil Kurumunun Farklı Kültürlerin Temel Düşünce, Bilim ve Sanat Eserlerini Türkçeye Çeviri Hareketi Projesi; Türk Tarih Kurumunun Kütüphane ve Arşiv Materyallerini Sayısallaştırma Projesi; Türk Tarih Kurumunun Kütüphanede Mevcut Olan El Yazmalarının Restorasyonu ve Muhafazası Projesi; Avusturya Habsburg Sınır Mücadelesinde Hırvatistan'ın Rolü, Phaselis Antik Kentinde Bulunan Yayınlı Yayınsız Hellence Yazıtlarının RTI Metodu ile Değerlendirilmesi ve Batman İli Hasankeyf İlçesi Kültür Envanteri projeleri; Türk Tarih Kurumunun Yurtdışındaki Tarihi Türk Eserlerinin Tespiti Projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Türk tarihini ve Türkiye tarihini aydınlatmaya yarayacak belge ve malzemeyi toplayarak bilimsel çalışmalara destek vermek isteyen arkeologlara Türk Tarih Kurumunca maddi destek sağlandığını anımsatan Türkeş, 2016 yılında 65 kazı ve yüzey araştırmasına maddi destek verilmesinin planlandığını kaydetti.

-Atatürk Uluslararası Barış Ödülü

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın "mandıra işletmeciliği yapıldığı" iddiasında bulunduğunu anımsatan Türkeş, "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu kapsamında mandıra işletmeciliği yok. Süt, süt ürünü ve bir de patates plantasyonu da yok" dedi.

"Atatürk Uluslararası Barış Ödülü neden verilmedi, ödül verilmeye değer kimse gerçekten bulunamadı mı?" sorusunun yöneltildiğini hatırlatan Türkeş, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verilmesine yönelik hukuki boşluğun 2011 yılında giderildiğini ve "Ödüle layık aday bulunmadığı yıllarda ödül verilmez" hükmünün bulunduğunu dile getirdi.

Türkeş, "Konunun bu çerçevede ele alınması, başka boyutlara çekilmemesinin daha iyi olacağını mütalaa etmekteyim çünkü Atatürk'ün isminin aldığı bir barış ödülünü 'illa vereceğiz' diye zorlama yaparak birine vermemizin doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Haber Ara