Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

13 yaşındaki Hakan Başar, Türkiye’nin en küçük caz piyanisti!

İlk konserini 10 yaşındayken veren 13 yaşındaki klasik caz piyanisti Hakan Başar, kıtaları aşan ününü anlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-11 12:20:44

13 yaşındaki Hakan Başar, Türkiye’nin en küçük caz piyanisti!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Karar'dan Erkut Tezerdi'ye konuşan genç sanatçı şunlaır söyledi:

Günlük hayatında neler yapıyorsun? Yaşıtlarından farklı yaptığın bir şey var mı?

Ataşehir Sait Cordan İlköğretim Okulu'nda altıncı sınıfta okuyorum, PlayStation'da oyun oynuyorum, futbolla ilgileniyorum. Mesela bu röportaja matematik sınavından çıkıp geldim. Yaşıtlarımdan pek de farkım yok aslında. Fazlası belki piyano çalmak.

Klasik caza olan ilgin ne zaman başladı?

Dört yaşımdaydım. Babamla otomobilde giderken George Benson'ın gitar solosu çalıyordu. Kulağıma çok hoş geldi. Ben de bu nedenle caza yöneldim. Hatta caza yönelmemi Benson'ın ‘Breezin' albümü sağladı. Şarkılarını çok seviyorum. Bir anda ezberledim. Sanırım benim yeteneğim bu. Okuduğum, dinlediğim bir şeyi unutmamak.

Müzikte böyle başarıların olduğundan dolayı arkadaşların, öğretmenlerin neler diyor?

Gurur duyuyorlar. Derslerim de çok iyi. Not ortalamam 90'ın üzerinde. Bana herkes çok destek oluyor. Mesela okula piyano alındı. İlerleyen süreçte hem okulu hem de müziği beraber yürüteceğim.

Müzik eğitimine ne zaman başladın?

Dört yaşımda başladım. Babam Hakan Başar da müzisyen. Müziğe karşı ilgim olduğunu fark edince hemen ders almamı istedi. O dönemde İstanbul'da olan Moskova Devlet Konservatuarı'ndan Mikhail Iskrov'dan piyano dersleri aldım. Giderek caza daha çok yöneldim. Sonra Michel Petrucciani, Keith Jarrett, Hank Jones ve Oscar Peterson gibi klasik caz müzisyenlerinin parçaları üzerinde çalıştım.

Bu süreçte çevrendeki kişilerin genel tepkisi ne oldu?

Cazla ilgileniyor olmamı herkes çok farklı karşıladı. Ama Michel Petrucciani'nin ‘Looking Up'ını çaldığımda da şaşıran çok oldu. Benden çok daha fazlasının beklemeye başladılar. İlk müzik konserimi 10 yaşındayken 5. Pera Müzik Festivali'nde verdim. Beni ayakta alkışladılar.

Türkiye'de kimleri dinliyorsun?

Caz müzisyenleri Kerem Görsev, Özdemir Erdoğan ve İmer Demirer'i dinliyorum.

Bir grubun var. Beraber sahne alıyorsunuz.

Konserler sonrası dinleyiciler yanıma gelip ‘Sen olmuşsun, harikaydın' deyip sarılıyorlar. Fotoğraf çektirmek için kuyruk oluşuyor. Ağlayarak sarılanlar da oluyor. Çok mutlu oluyorum ama ben daha yolun başındayım. Bu arada grupta bana ‘En yaşlı sensin' diyorlar. Sonra öğrendim, caz müziği yaptığım için böyle söylüyorlarmış.

Grup nasıl bir araya geldi?

Amcam Alkan Başar ve Nezih Yeşilnil'le beraber çalmaya başladık. İkisi de bana çok yardımcı oluyor. Daha sonra grup kendiliğinden oluştu. Birlikte sahneye almaya başladık. Bu konuda babam Hakan Başar da bana çok destek veriyor. Kendisi orkestra şefi ve gitar virtüözü. Bir gün babamla da beraber çalmak istiyorum. Bu yıl aile dostumuz İzzet Öz 50'nci sanat yaşamını kutluyor. Sene bitmeden Öz için babamla birlikte çalacağız.

Albüm çıkaracak mısın?

Şu an hazırlıyoruz. Bu sene içinde çıkacak.

Birçok festivalden teklif alıyorsun…

Akbank Sanat'ta sahne aldım. İzmir Avrupa Caz Festivali'ne katıldım. 8 Mayıs'ta 8. Pera Müzik Festivali'nde olacağım. Bu sene Caz Festivali'ne de katılıyorum. 8 Temmuz'da ise konserimiz olacak. Çok seviniyorum. Festivalin benim için anlamı büyük. Çok şey öğreneceğim.

Haber Ara