"Dünyadaki en kutuplaştırıcı figürlerden biri" olarak kendini tanımlayan Çinli profesör Jiang Xueqin, "yeni bir 11 Eylül saldırısı" benzeri saldırı tahmini ve "medeniyetin çöktüğü" iddiasına ilişkin sorulara cevap verdi.
Çin asıllı Kanadalı eğitimci Profesör Jiang Xueqin, bu yılın başlarında ABD’de Steven Bartlett'in podcast programına konuk oldu.
Yale üniversitesinden jeopolitik uzmanı ve “Öngörüsel Tarih” adlı YouTube kanalının sunucusu olan Jiang; 2024 yılında yaptığı ve o zamandan beri gerçekleşen çeşitli öngörülerin yanı sıra, geleceğe dair başka tahminlerini de ele aldı.
"Olay örüntülerini, motivasyonları ve insanların ya da kurumların tarihteki hareket tarzlarını" inceleyen Jiang; neden "yeni 11 Eylül saldırısı" yaşanacağına ve "medeniyetin çöküşünün" gerçekleşeceğine inandığını açıkladı.

Felaket tellalı olarak da anılan Jiang, şunları söyledi:
"Sanırım söylediklerimden hoşlanmayan pek çok insan var. Şu anda dünyanın en kutuplaştırıcı figürlerinden biriyim. Ancak herkesi hazırlamaya çalışıyorum.”
"Küresel finansal çöküş"
Profesör Jiang, röportaj sırasında yıkıcı 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünü münasebetiyle birçok insanın ABD'ye yönelik benzer bir saldırı daha gerçekleşebileceğine dair korkularına değinirken şu ifadeleri kullandı:
"Eğer ABD'ye yönelik bir başka 11 Eylül saldırısı gerçekleşirse, bunun ABD'nin finansal altyapısına yönelik bir saldırı olacağına inanıyorum.
11 Eylül, halkta travma yaratarak onları kendine zarar veren bir şiddet sarmalına sürüklemek amacıyla teröristler tarafından gerçekleştirilmiş bir eylemdi.
Bir gün iPhone'unuzu açıp kahve almaya çalıştığınızı hayal edin; ne olurdu?
Diyelim ki iPhone'unuzu okutuyorsunuz ama işlem gerçekleşmiyor; siz de 'Herhalde banka sisteminde bir sorun var' diye düşünüyorsunuz.
Bankayı arıyorsunuz ama ulaşamıyorsunuz. Saatler süren yoğun bir endişe ve panik halinin ardından, nihayet ABD'nin kritik finansal veri sunucularına bir saldırı düzenlendiğini anlıyorsunuz. Banka hesabınızdaki tüm paranın silindiğini ve paranın ne zaman ya da ne kadar sürede geri alınabileceğinin bilinmediğini fark ediyorsunuz."
'Medeniyetin çöküşü'
Profesör Jiang şöyle devam etti:
"Bence dünyanın çökmekte olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Daha ileri gidemeyiz. Çünkü teknolojinin ilerlemesi için daha fazla uzmanlaşmaya ve daha fazla küreselleşmeye ihtiyaç vardır. Ancak şu anda gördüğümüz şey —İran'daki bu savaş— tüm ulusları çok daha genel bir yapıya bürünmeye zorlayacak bir olaylar zincirini tetikleyecek.
Üçüncü Dünya Savaşı'nı yaşamıyoruz. Küresel düzenin değiştiği bir süreçten geçmiyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içinde medeniyetin bizzat kendisinin çöküşüne tanık olacağız. Medeniyetin çöküşüne tanık olduğumuzdan eminim."