Dolar

32,4346

Euro

34,6117

Altın

2.383,21

Bist

10.045,74

Yeşil Kartlılara ödenen para yardımı ve özel hastane imkanı

Yeşil kartlılar özel hastanelerden faydalanabiliyor mu, çocukları hangi haktan faydalanabiliyor ve başka hangi yardımları almaya hak kazanıyorlar....

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-26 20:20:51

Yeşil Kartlılara ödenen para yardımı ve özel hastane imkanı

Yeşil kartlıların sağlık yardımlarından yararlanmaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belli yasal çerçevede düzenlenmiştir. Ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri konusunda ise çalışmalar devam ediyor.

İşte ana hatlarıyla Yeşil kartlıların hastaneden ve sosyal yardımlardan nasıl yararlanabileceğine dair bilgilendirme:

Yeşil kartlı hastanın özel hastane başvurusu

5510 sayılı kanun kapsamında özel sevk kuralları düzenlenmiştir. Yeşil kartlılar bu kapsamda yer almakta olup acil haller, hiperbarik oksijen tedavisi ve trafik kazası nedeniyle özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat yapabilir. Hasta acil hal müracaatının Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun bakım, radyoterapi tedavisi için mevzuata uygun sevk edilmeleri halinde özel sağlık hizmeti sunucularında sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Yeşil kartlının çocuğunun acil durumda hakkı

Acil hal durumlarında özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan başvurabilmektedir. Acil hal tanımı ise; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu şartları sağlayan yeşil kartlı hastalar özel hastaneye başvurabilir. Hasta acil hal müracaatının Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.

Üniversite hastanelerindeki uygulama

Yeşil kartlı hastalar Sağlık Bakanlığına bağlı üniversite hastanelerine ve Kurum ile götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti alım sözleşmesi imzalayan üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebilmektedirler. Vakıf üniversitelerine yapılacak müraacatları özel sevk kurallarına tabidir.

Katılım payı ücretinin geri alınması

Yeşil kartlılar ödemiş oldukları katılım paylarını talepleri halinde, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kendilerine geri ödenmektedir.


Yeşil kartlıların faydalanabileceği yardımlar

Kömür yardımı

Yeşil kartlılara verilen yardımlar içerisinden ilk sayacağımız yardım kömür yardımı. Kömür yardımı almak isteyen vatandaşlar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurması gerekmektedir. Syd Vakıfları her aileye 750 kg toplamda 30 torba kömür yardımı yapmaktadır.

Yeni doğum ve aşı yardımı

Eğer yeni bir bebeğiniz dünyaya gelmişse Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarından Aşı parası yardımı alabilirsiniz. 0-6 yaş arası çocukları bulunan aileler bu yardımdan faydalanabilirler. Aşı parası kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin aylık 45 TL (en fazla 72 ay), gebe kadınlara (en fazla 9 ay) ve lohusa kadınlara (en fazla 2 ay) aylık 45 TL ve hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 100 TL tutarında aşı parası yardımı yapılmaktadır.

Doğum parası (Süt parası)

Doğum yapan annelere devletimiz doğum parası yardımı yapmaktadır.
Tek sefere mahsus olmak üzere
Birinci çocuk için 300 TL
İkinci çocuk için 400 TL
Üçüncü çocuk ve sonrası için ise 600 TL
Süt parası 2021 yılı itibariyle 180 TL olup tek sefere mahsus bir ödemedir.
Eğer çoklu doğum yapmış iseniz Çoklu doğum yardımı çocuk başına 185 TL olarak yapılmaktadır.

Çocuk eğitim yardımı

Çocuk parası (eğitim yardımı ) ödemeleri miktarı şöyle:
İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 45 TL
İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 50 TL

Gebelik yardımı

Yeşil Kartlı vatandaşlara yardım kalemlerinden biri de gebelik yardımıdır. Gebelik yardımı ile çocuk bekleyen ailelerin bir nebze maddi yüklerini hafifletmek amaçlanır. Devletin yeşil kartlılara maddi yardım olarak en çok verdiği yardım diyebiliriz.
Gebelik yardımı aylık 45 TL‘dir. Ödemeler PTT'lere anne adına yatırılmakta olup 2 ayda bir hesaplara geçmektedir.

Emeklilik ve dulluk yardımı

65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımıza verilen bir diğer yardım ise 65 yaş yaşlılık maaşıdır. Bu yardım her ay düzenli olarak PTT şubelerine yatmaktadır. 2021 yılı için güncel 65 yaş yaşlılık aylığı 763,67 TL olmuştur.

Yesil kartlılara verilen yardimlar 2021 yılında da devam ediyor. Bunlardan iri de dulluk maaşıdır. Eşi vefat eden kadınlara bağlanan bu yardım 2 ayda bir ödenmekte olup toplam 650 TL.

Engellilik yardımı

Eğer raporunuz(18 yaş ve üstü engelliler için)

%40-%69 arasıysa 609,61 TL

%70 ve üzeriyse 914,41 TL

Eğer engelli olan kişi 18 yaş altıysa bu durumda 18 yaş altı engelli yakın aylığı ödenir ve bu miktar 2021 yılı itibariyle 609,61 TL'dir

Öksüz yetim maaşı

Anne yada babası vefat eden 18 yaş altı çocuklara verilen yardımdır. Anne-baba eşi vefat ettikten sonra da bu yardım devam etmektedir. Tabi şartları hala taşıyorsa.

Öksüz yetim maaşı ne kadar 2021 için merak edilen sorunların başında geliyor. Devlet çocuk başına aylık 150 TL olmak üzere iki ayda bir 300 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.

Haber Ara