Dolar

32,5951

Euro

34,7947

Altın

2.407,47

Bist

9.645,02

Yer altının gizli hazinesi 'Morca Mağarası'nın gizemi çözülüyor

Mersin'de Torosların zirvesinde yer alan Türkiye'nin en derin mağaralarından biri Morca. Bilimsel çalışmalarda bölgede yeni bir bakteri türü de keşfedildi. Bu keşfin ilaç sanayisine kazandırılması hedefleniyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-08-14 18:01:41

Yer altının gizli hazinesi 'Morca Mağarası'nın gizemi çözülüyor

Yerin binlerce metre altında olan bu el değmemiş alanın keşfedilmesi için yurt içi ve yurt dışından birçok bilim insanı bir araya geldi.

morca-magara5

Mersin'in Anamur ilçesinde Torosların zirvesinde 2 bin 200 rakımda keşfedilmeyi bekleyen gizli hazine Morca Mağarası, Türkiye'nin en derin mağaralarından birisi.

morca-magara2

"Ana galeride kapalı bir göle rast geldik"

morca-magara6

Morca'nın önemini anlatan Oganizatör Ender Alparslan Usuloğlu, "Morca'nın 2150 metreden, 2100 metreden girişi var. Ana galeride bir sifona, sifon diyoruz artık kapalı bir göle rast geldik. Fakat 1000 ile 1256 metre arasında yaklaşık 10 tane yan kol var. Bir mağara sistemlerine bağlanma ihtimali oldukça yüksek" bilgisini verdi.

morca-magara3

Mağaraya halatlarla ulaşım sağlanıyor

morca-magara4

Uzman ekipler bu gizemi çözmek için 2 bin 150 rakımdaki girişinden halatlarla mağaraya iniyor.

morca-magara7

Yer altının gizli hazinesi 'Morca Mağarası'nın gizemi çözülüyor

morca-magara8

Yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanları mağaranın jeolojik yapısını inceliyor, hayvan türlerini keşfediyor.

"Bölgede yeni bir bakteri türü de keşfedildi"

morca-magara9

Keşif çalışmalarında yerin bin 274 metre altında göller bulundu. Bilimsel çalışmalarda bölgede yeni bir bakteri türü de keşfedildi.

morca-magara

Usuloğlu, "Göllerden bir tanesinde yüzlerce hatta binlerce kerevit vardı. Onlardan işte numune aldık, baktık işte. Yeni bir tür değil cins olduğu tespit edildi. "Dünyada insan vücudu antibiyotiklere çok fazla direnç kazanmaya başladı. O yüzden onu değişik bir bakteriyi bularak, değişik bir antibiyotik ilaçlar yapmak elzem oluyor. Bu da yeni bir değişik bakteri çeşidi" dedi. Bilim insanlarının Morca Mağarası'ndaki çalışmaları sürüyor. TRTHaber

Haber Ara