Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Taşgetiren: PKK ile mücadele ve Amerika

Ahmet Taşgetiren, Türkiye, PKK, ABD ve bölge üçgeninde değerlendirmelerde bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-30 04:15:46

Taşgetiren: PKK ile mücadele ve Amerika

Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren bugünkü, "PKK ile mücadele ve Amerika" başlıklı yazısında 'çözüm süreci'nde istenilen noktaya gelinseydi Türkiye'nin bölgesel rollerini daha iyi oynacağını söyledi. Amerika, PYD'nin bir “PKK versiyonu” olduğunu bilmiyor olamaz, ifadesini kullanan Taşgetiren, "PKK cenahı da, konjonktürün kendilerine yeni bir zemin açtığını, onun için çözüm sürecinin gerektirdiği “silahlı yapının tasfiyesi” meselesi üzerinde yeniden düşünme noktasında olduklarını ifade etmekten kaçınmıyor. Şu anda Türkiye ile Amerika arasındaki en önemli farklılaşmanın “PYD'nin tanımlanması” noktasında odaklaştığı bir sır değil." dedi.

İşte Ahmet Taşgetiren'in yazısından bir bölüm:

Çözüm süreci, Türkiye'nin iç insicamını sağlamaya yönelik bir proje idi. O gerçekleşirse, Türkiye'nin bölgesel rollerini daha iyi oynama imkanı olacaktı.

Yıllarca terörü yaşamış ve binlerce insanımızı, milyar dolarlarca maddi varlığımızı kaybetmiştik. Daha da kötüsü, işin nihayetinde toplumsal dokunun tahrip olma riski vardı. İçerde sancı yaşayan bir ülkenin bölgesel rol üstlenmesi mümkün olmazdı.

Çözüm süreci ile ölümler durmuş, maddi kayıplar durmuş ve toplumsal sancının önü alınmıştı.

Türkiye İslam dünyası için örnek ülke olarak görülmeye başlanmıştı. Türkiye'de “İslami aidiyetleri öne çıkan bir kadro” iktidardaydı. Bu yönüyle de İslam dünyası için laik kadrolardan daha çok örneklik söz konusu idi.

Nitekim “Arap Baharı” hadisesi, Türkiye örnekliği istikametinde iktidar değişimlerini getirdi. Türkiye, Mısır'da, Tunus'ta İslamcı kadrolara bile “Batı'yı ürkütmeme” yönünde telkinlerde bulundu.

Ancak zaman içinde -farklı sebepler sıralanabilir- Türkiye ile Amerika arasında Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda açı farklılıkları oluştu.

Ondan sonra Amerika bölgede Türkiye'nin nüfuzunun önünü kesecek hamleler yapmaya başladı. Mısır, Suriye farklılaşmaları bunun sonucudur.

Bu farklılaşmalardan en tehlikelisinin Suriye'de “DAEŞ'le mücadele” gerekçesini kullanarak Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelediği bir yapıya meşruiyyet zemini sunmasıdır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara