Dolar

34,9428

Euro

36,5522

Altın

3.020,11

Bist

9.995,65

Stent tedavisinde yeni gelişmeler

Kalp-damar hastalıklarının tedavisinde sık kullanılan stent teknolojisindeki gelişmeler yüz güldürücü sonuçlar veriyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 22:13:53

Stent tedavisinde yeni gelişmeler

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, yeni stent teknolojisinin, stentin damar içinde ilerletilmesi ve 2 milimetrelik küçük damarlara bile takılması imkanı yarattığını kaydetti.

Değertekin, Türkiye'de yılda 100 binden fazla hastaya kalp stenti takıldığını, yeni teknolojinin ise sıvılara hareket alanı (aralığı) sağladığını belirterek, yeni stentlerin büyük avantaj sağladığını ifade etti.

Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, stent teknolojisindeki son gelişme hakkında şunları kaydetti:
"Bu teknolojiyle stentin damar içinde ilerletilmesi ve 2 milimetrelik küçük damarlara bile başarıyla stent takılması olanağı doğmuştur. Bu yeni teknoloji, stent tedavisinden daha geniş hasta gruplarının yararlanmasına olanak vermektedir. Bunların yanında, tedavi edilen damardan ayrılan yan dal dediğimiz kalp damarlarının açıklığı da işlem sonrası artmaktadır. Bu nedenle yeni teknoloji stent, büyük avantaj sağlıyor. Hastaların yaşı ilerledikçe ve beraberinde özellikle diyabet gibi ek hastalığı olduğunda kalp damar yapısı değişiyor, kalınlaşıyor ve kireçlenme artıyor. Bu hastalarda stentin niteliği ve kullanılan polimer, işlem başarısı için çok önemli çünkü stentin kireçlenmiş ve kıvrımı artmış damardan iletilmesi güçleşir. Stentin kıvrımlı damarlardan geçebilme özelliği, itilebilme niteliği, işlem başarısını çok artırmaktadır. Yeni jenerasyon stentlerde bu özellik, önemli bir şekilde geliştirilmiştir."

AYNI GÜN TABURCU OLMA İMKANI SUNUYOR

Yeni teknolojinin daha önce koroner anjiyografi yapıldıktan sonra yüzde 20-25'lere varan by-pass oranını yüzde 10'a çektiğini belirten Değertekin, acil kalp krizi hastalarında da el bileği atar damarını kullanarak stent yapıldığını, önceden stent işlemi nedeniyle 2-3 gün hastanede yatmak zorunda kalan hastaların yüzde 80'inin artık aynı gün taburcu edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin bilgi birikimi ve teknolojik altyapı olarak önemli bir noktada bulunduğunu ifade eden Prof. Değertekin, Azerbaycan, Kuzey Irak, Kazakistan, Körfez ve Balkan ülkelerinden stent işlemi ve kalp hastalıkları tedavisi için gelen hastaları olduğunu anlattı.

Kaynak : AA

Haber Ara