Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sprey sıkmak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı? Tatsız ağız spreyi ve tatsız sakız oruca engel midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilen soruların yanıtları, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ramazan ayında da en çok sorulan soruların başında 'orucu bozan durumlar' geliyor. Peki sprey sıkmak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı? Tatsız ağız spreyi ve tatsız sakız oruca engel midir? İşte merak edilen soruların Diyanet İşleri Yüksek Kurulu yanıtı...

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-11 19:30:08

Sprey sıkmak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı? Tatsız ağız spreyi ve tatsız sakız oruca engel midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilen soruların yanıtları, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ramazan ayında da en çok sorulan soruların başında "orucu bozan durumlar" geliyor. Peki sprey sıkmak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı? Tatsız ağız spreyi ve tatsız sakız oruca engel midir? İşte merak edilen soruların Diyanet İşleri Yüksek Kurulu yanıtı...

Sprey sıkmak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/416-417). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır. (KAYNAK: DİYANET)

Oruca nasıl niyet edilir?

Oruç bedenin arınması için büyük bir nimettir. Birçok gelenekte de bulunan oruç, vücuttaki toksinlerin atılması, bedenin rahatlaması ve dinlenmesi için de gereklidir.

İslamiyette oruç sadece yeme içme eylemi değil, davranış ve hareketlerle de ölçülmelidir. Buna bağlı olarak bazı alimlere göre niyet etmek sözle söylenmese de geçerlidir. Fakat birçok din alimine göre de oruç için keskin ve duyulur şekilde sözle niyet edilmelidir.

Oruca niyet etmek için "niyet ettim Allah (c.c.) rızası için oruç tutmaya" veya "niyetlendim oruç tutmaya" veya "Allah'ım senin rızan adına oruç tutmaya niyet ediyorum, bana kolaylık ver" gibi cümleler kullanılabilir. Kesin çizgileri olmayan niyet sözlerinin, adı üzerinde "niyeti" önemlidir.

oruca niyet etmek

Haber Ara