Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sosyal Medya Bizi Neden Kullanır? – Sefa Gedik

Günümüzde hemen her insanın temas ettiği, aslında çağımızın, yani teknoloji çağının bir gerekliliği olarak karşımıza çıkan ve insan hayatında büyük bir yer edinen platformların tamamı sosyal medya olarak tanımlanmaktadır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-03 10:59:07

Sosyal Medya Bizi Neden Kullanır? – Sefa Gedik

Çağımızda sosyal medya

Genel olarak herkes farklı amaçlarla ve aslında bu amaçlara uygun olarak farklı platformlarda sosyal medyadaki yerini almaktadır. Bu bağlamda sosyal medya, insanların düşüncelerini, gezdikleri yerleri, ruh hallerini, yedikleri yemekleri, mutlu günlerini ve hatta arkadaşlıklarını paylaştıkları bir mecra olarak günlük yaşamda yerini almaktadır.

Pek çok amaca hizmet ediyor

 Sosyal medya kavramı olmadan artık insanların bir günlerini bile geçirmesi mümkün değil gibi gözüküyor. Çünkü düşünüldüğünde sosyal medya hesapları her insan için farklı amaçlara hizmet ediyor. Güzel yemekler yemek isteyenler en popüler mekânları keşfedebiliyor, dünyayı gezmek isteyenler en harika yerleri bulabiliyor. Bunun yanında haber okumak ve fikrini diğer insanlarla paylaşmak isteyenler rahatlıkla bir paylaşım alanı bulabiliyor, evini dekore etmek isteyenler fikir edinebiliyor, yemek yapmak isteyenler en güzel tarifleri bulabiliyor ve en önemlisi aslında insanlar neler yapabildiklerini diğer insanlarla paylaşabiliyor.

Hayatın akışında yeri çok büyük

 Tüm bu paylaşımlar aslında hayatın akışını oldukça önemli bir şekilde etkiliyor. Alınan kararlar etkileniyor, üretilen işler etkileniyor, insanların sosyal etkileşimleri etkileniyor, düşünce yapıları etkileniyor. Aslında insanların soysal medya temasları yaşam akışlarını ciddi derecede etkiliyor ve değiştiriyor. Çoğu zaman belki de farkında olmadan gerçekleşiyor tüm bunlar.

Zaman en değerli kazanç

 Tüm bunlar sosyal medyanın insanlar için kullanılma amaçlarını ifade ediyor. Peki, sosyal medya insanları hangi kazanç için kullanıyor? İnsanlara görmek istediği her şeyi sunmak demek onlardan öncelikle en önemli şeyi, zamanlarını almak anlamına geliyor. İnsanlar vakit ayırıyor, vakit ayırarak zevklerine hitap eden şeyler görüyorlar. Sonra aslında bir amaç ediniyorlar. Kendi zevklerine hitap edene ulaşmak istiyorlar. Bu bir eşya olabilir, bu bir kıyafet, ev, bu bir seyahat olabilir. Fikir edinirken aslında istek ediniyorlar, ulaşmak istedikleri bir amaç ediniyorlar. Daha çok vakit harcadıklarında bu daha da çok istek edinecekleri, bilinçaltında daha da çok arzu birikeceği anlamına geliyor. Sonra da bu amaç için harcanacak daha çok emek anlamına geliyor.

Bu kazanç kime gidiyor

 Aslında sosyal medya kullanan herkes, reklam platformlarının farkında oluyor. Çoğu zaman alenen yapılan bu iş, aslında o ekrana baktığımız her an amacını gerçekleştirmek üzere çalışıyor. Peki, bu insanların vakitlerinden elde edilen kazanç nereye gidiyor? Üreten, satan, müşteri isteyen, reklam veren, reklam yapan, herkese gidiyor aslında. İnsanların ücretsiz diye nitelendirdiği sosyal medya platformları, dikkat edildiğinde en büyük harcamaların sebebi oluyor neticede. Modayı onlar belirliyor. Popüler olan her şeyi onlar insanların görüşüne sunuyor. Popüler olan düşünceyi de onlar oluşturuyor aslında. Sonuçta hayatın akışını elinde tutmanın yolu mantıklı ve vakitli sosyal medya kullanımından geçiyor.

Sefa Gedik

Haber Ara