Dolar

32,3891

Euro

34,6186

Altın

2.389,28

Bist

10.045,74

Sıfır ve ikinci el araç seçiminde kritik nokta

Manuel vites araçlar, otomatik vites araçlara göre nispeten daha az yakıt tüketiyor. Ancak otomatik vites araçların daha konforlu olduğunu da hatırlatmak gerek

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-07 19:06:25

Sıfır ve ikinci el araç seçiminde kritik nokta

Araç almaya karar verirken çok boyutlu bir araştırmaya ihtiyacınız var. Aracın yakıt ve vites türünü seçtikten sonra kullanım amacınıza göre tercihte bulunmanız lazım. Bakım ve vergi masraflarını da düşünerek hareket etmelisiniz.

Tip ve özelliklerin belirlenmesi

Araçlar çok değişik özellik ve tipleriyle tüketiciye hitap etmekte.
Küçük, mini bir araç mı, büyük bir aile aracı mı yoksa ticari bir kullanım için mi araç alacağınızı ilk başta belirlemişsinizdir.Mini aracı genelde bekarlar ya da küçük aile grupları tercih ederken büyük aileler büyük aracı, büyük, küçük esnaf da ticari bir aracı seçmekte. Aile tipi araçta çocuk sayınız ve iç hacim ön plana çıkarken, ticare araçta bagaj ve kasanın daha ön plana çıkıp tercih nedeni olduğu bilinen gerçek.

Dizel ya da benzinli seçimi

​​​Tabii bunlar dışında yakıt ve vites türü de önemli. Dizel araçlar, muadili olan benzinli araçlara göre şehir içerisinde genellikle daha az yakıt tüketiyor. Bu nedenle haftanın 4 ya da 5 günü uzun yolculuklar yapan kişiler için dizel araçlar daha çok tutuyor. Aynı şekilde manuel vites araçlar, otomatik vites araçlara göre nispeten daha az yakıt tüketiyor. Ancak otomatik vites araçların daha konforlu olduğunu da hatırlatmak gerek.Yakıt tasarrufu sizin için önemliyse dizel ve düz vites bir araç tercih etmeniz doğru tercih olur.

Benzinliler daha düşük fiyata

Hem konfor hem de yakıt tüketimini bir arada yaşamak için dizel ve otomatik vites kombinasyonundan yararlanabilirsiniz. Arabanızı kısa mesafeler için kullanacaksanız vites seçimi çok önemli değil. Ancak motor tercihinde benzinli modelleri seçmeniz daha mantıklı. Çünkü benzinli araçlar, muadili olan dizel araçlara göre daha düşük fiyatlarla satılıyor. ​

Bağımsız eksperlere yönelin

Tercih edeceğiniz aracın kullanımı önemli. Sıfır araçlar için özel olarak bir durum değerlendirmesi yapılmasına gerek yok. Ancak ikinci el araçların bağımsız eksperler tarafından incelenmesi ve ekspertiz raporunu gördükten sonra satın alma işleminin gerçekleşmesi lazım. Eksperler araçların içerisinde ya da dışarısında yer alan tüm sorun ve eksiklikleri size söyler. Bunların bazılarının onarım ya da değişimle giderilmesi gerekebilir. Bazıları ise kozmetik denilen ve görünümü etkileyen sorunlardır. Bunların değiştirilip değiştirilmemesi sizin tercihiniz olacaktır. Bu nedenle ekspertiz raporunu kontrol etmeniz gerek.

Ne kadar süre kullanmak istiyorsunuz?

​İkinci el kontrolleri için ekspere danıştıktan sonra “Hangi araba alınır?” sorusu önümüze çıkar. Aracı kısa süre kullanmayı düşünüyorsanız; satın alacağınız aracın kazasız, yurt içinde çok kullanılan ve yedek parçası ucuz olan modellerden biri olması önemli. Böyle bir aracı elinizden çıkarmanız daha kolay olur. Eğer aracı uzun yıllar kullanacaksanız en önemli kriter yaşam şartlarınız. Ailenizde yer alan bireylerin sayısına göre bir araç seçmeniz, hem sizin hem de aileniz için şart.

Bütçeye uygun kredi kullanımı

​​Satın alabileceğiniz araçları belirledikten sonra diğer husus bütçe. Satın alacağınız araç bütçenize uymuyorsa kredi çekmeniz gerekir. Burada yararlanabileceğiniz taşıt ve ihtiyaç kredisinden yararlanabilirsiniz. ​​​​​Satın alacağınız arabanın çeşitli masrafları olacak. Kullandığınız süre boyunca düzenli olarak yakıt almanız gerekir. Akaryakıt markalarının kampanyalarını takip etmek ve sadakat kartlarından yararlanmanız önemli. Böylece akaryakıt masrafını düşürmek mümkün. Düzenli olarak karşılamanız gereken bir diğer masraf ise bakım.

Bakım masrafları ve vergilendirme aşaması

​​Satın alacağınız arabanın periyodik bakım masraflarını öğrenmeniz ve buna göre bir plan çıkarmanız yararlı olabilir. Periyodik bakım için birçok marka,ödeme alternatifi sunuyor.Bir diğer düzenli masraf ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi. MTV tutarları aracın yaşına ve motor hacmine göre değişiklik gösteriyor ve iki eşit taksit halinde ocak ile temmuz aylarında ödeme yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı​ tarafından güncel MTV tutarları her yıl yayınlanıyor. MTV ödeme takvimine göre ilk ödeme 1-31 Ocak, ikinci taksit ödemesi ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılmalı.

Haber Ara