Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ramazan Kolisi Ne Zaman Alınır? Ramazan Kolisi Kimlere Verilir?

Birlik ve beraberlik ayı olarak görülen Ramazan ayında, dayanışma ve yardımlaşmayı artırmak için en yaygın davranışlardan biri de Ramazan kolisi hazırlayarak bu kolileri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktır.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-10 16:10:00

Ramazan Kolisi Ne Zaman Alınır? Ramazan Kolisi Kimlere Verilir?

Peki Ramazan kolisi nedir, kimlere ne zaman verilir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Ramazan Kolisi Nedir?

Ramazan kolisi, içinde çok çeşitli gıdaların yer aldığı ve Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenler tarafından hazırlanan bir pakettir. Ramazan kolisinin en önemli amacı, ihtiyaç sahiplerinin temel gıdalara ulaşmasını sağlamak ve dayanışmayı teşvik etmektir. Pek çok gıdayı kapsayan Ramazan kolileri, farklı ebat ve çeşitlilikleri ile tek bir aileye katkı sağlayabileceği gibi birden çok aile için de faydalı olabilir.

Erzak kolisi olarak da isimlendirilen Ramazan kolileri, farklı kurum ve kuruluşlar tarafından sunulduğu gibi bireysel olarak da hazırlanabilir. Fakat bireysel olarak hazırlanan kolilerde, paketin içerisinde neler olması gerektiğine dikkat edilmesi ve kolilerin ihtiyaç sahibi kişilerin 30 günlük erzak ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanması gerekir.

Eğer kolinizi farklı bir kurum ya da kuruluştan satın alacaksanız, Ramazan kolileri için farklı ebatlar, çeşitlilik ve maliyet seçenekleri bulunacağını unutmamanız gerekir. Bu yüzden Ramazan koliniz için en doğru seçimi yapılabilmeniz adına erzak kolinizin içinde neler olduğunu tek tek incelemeniz ve temel gereksinimleri karşılayacak ürünlerden yana bir tercih yapmanız gerekir.

Ramazan Kolisinde Neler Bulunur?

Bir Ramazan kolisi içeriğinde olması gereken temel gıdalar; uzun süre muhafaza edilebilecek, kolay saklanabilen ve besleyici temel gıda ürünlerinden oluşmalıdır. Bu ürünler arasında; kuru bakliyat (nohut, pirinç, kuru fasulye, mercimek, bulgur, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, şehriye vb.), makarna, un, salça, ayçiçek yağı, çay, şeker, hazır çorbalar, peynir, zeytin, helva, reçel, bal, hurma ve konserveler gibi ürünler bulunur.

Kolinizin içeriğinde bulunan temel gıda ürünlerinin dışında konserve şeklinde hazırlanmış etler, meyve ve sebzeler de yine erzak paketinizin içinde yer alabilir. Bu sayede ihtiyaç sahiplerinin maliyet açısından yüksek olduğu için özellikle tüketemediği gıdaların da bu yardımlar sayesinde tüketilmesi sağlanabilir.

Ramazan Kolisi Çeşitleri Nelerdir?

İçerisinde özellikle temel gıda ürünlerinin bulunduğu Ramazan kolileri, birçok ürünü bir arada sunulduğu erzak paketleridir. İhtiyaç sahiplerinin taleplerine göre şekillenen bu koliler, genellikle uzun süre muhafaza edilebilecek her üründen en az bir adet olacak şekilde hazırlanır. Ramazan kolileri çeşitleri arasında küçük koli, orta boy koli ve büyük koli paketleri bulunur. Farklı ebatlardaki bu Ramazan kolilerinde birçok farklı gıda ürünü yer alır.

Ramazan Kolisi Ne Zaman Alınır?

Ramazan kolilerinin hazırlanması, Ramazan ayında talebin artması nedeniyle genellikle Ramazan ayının başlamasından birkaç gün önce başlar. Fakat bazı sağlayıcılar Ramazan başlamadan bir hafta hatta birkaç hafta önce farklı ebat ve çeşitlilikteki kolilerini hazırlamaya başlayabilir.

Bu noktada sağlayıcılar her ne kadar Ramazan ayından önce satışlara başlasa da, Ramazan ayının yoğun bir dönem olduğunu ve popüler Ramazan kolilerinin hızla tükenebileceğini akılda tutmanız önemlidir. Bu yüzden istediğiniz Ramazan kolisini mümkün olan en kısa sürede sipariş etmeniz gerekir.

Ayrıca, Ramazan kolisini satın aldığınız firmanın sunduğu teslimat seçeneklerini de göz önünde bulundurmanız ve kolinizin iftar veya sahur için zamanında teslim edileceğinden emin olmanız gerekir.

Son olarak Ramazan kolisini satın aldığınız firmanın paketinizi önceden rezerve etmenize olanak tanıyan ön sipariş seçenekleri sunup sunmadığını da kontrol edebilirsiniz. Özellikle belirli tercihleriniz varsa ve tercih ettiğiniz koliyi aldığınızdan emin olmak istiyorsanız, bu iyi bir seçenek olabilir.

Ramazan Kolisi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ramazan kolisi satın almadan önce dikkat etmeniz gereken faktörler aşağıdaki şekildedir:

1. Koli İçeriği

Ramazan kolinizin, ihtiyaç sahiplerinin temel gıda gereksinimlerini karşılayacak ürünlerden oluştuğuna emin olun. Erzak paketinize özellikle muhafazası kolay ve hemen bozulmayacak ürünleri dahil edin.

2. Miktar

Ramazan kolileri çeşitli ebatlarda hazırlanır. Bu yüzden alacağınız kolinin yardım yapacağınız aile veya birey için yeterli olduğundan emin olmanız gerekir.

3. Ürün Kalitesi

Piyasada birçok farklı fiyat aralığında Ramazan kolisi seçeneği vardır. Bu fiyat farklı genellikle kolinin içerisinde bulunan ürünlerin markalarından kaynaklanır. Eğer kaliteli ürünlerden oluşan bir koli oluşturmak istiyorsanız, ürün içeriklerini tek tek gözden geçirdiğinizden emin olmanız gerekir.

4. Kargo Seçenekleri

Ramazan kolinizi satın almadan önce bu koliyi ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştıracağınızı düşünün ve Ramazan kolinizi satın alacağınız sağlayıcı tarafından sunulan teslimat seçeneklerini gözden geçirin.

5. Fiyat

Bütçenize en uygun olan Ramazan kolisini bulmak için farklı sağlayıcılardaki fiyatları karşılaştırın ya da kendi kolinizi kendiniz oluşturun.

Yukarıdaki tüm faktörleri göz önünde bulundurarak, ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi karşılayan yüksek kaliteli bir Ramazan kolisi aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Ramazan Kolisi Kimlere Verilir?

Ramazan kolilerinin amacı, Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin temel gıda ürünlerine ulaşmasını sağlamaktır. Bu yüzden Ramazan kolileri genellikle ihtiyaç sahiplerine yöneliktir diyebiliriz. Fakat aynı zamanda uygun maliyetli olduğu için ve çok fazla çeşitlilik sunduğundan, toplu mutfak alışverişi seçeneği olarak da görülür.

Ayrıca Ramazan kolisi dağıtımının en yaygın olduğu yerlerden birisi şirketler de, Ramazan ayı boyunca bu erzak paketlerini çalışanlarına dağıtabilir. Bu yardımlaşma ve dayanışma hem çalışan bağlılığını artırır hem de bu kutsal ayda çalışanların ekonomik olarak desteklenmesini sağlar.

Haber Ara