Dolar

32,4727

Euro

34,7081

Altın

2.406,90

Bist

10.045,74

PKK ateşkesi sonlandırabilir mi?

Ruşen Çakır, PKK'nin ateşkesi sonlandırıp sonlandıramayacağını bugün köşesinde yorumladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-24 17:14:58

PKK ateşkesi sonlandırabilir mi?

Kürt sorunu ile ilgili çalışmaları ile de tanınan Habertürk yazarı Ruşen Çakır, PKK'nin ateşkesi sonlandırıp sonlandıramayacağını bugün köşesinde yorumladı. Çakır, PKK'nın ateşkesi tek taraflı olarak bitirmesi tabii ki mümkün ama çok makul gözükmediğini yazdı.

İşte Habertürk yazarının ulusal ve uluslararası perspektiften yaptığı analiz ile PKK'nin ateşkesi sonlandırıp sonlandırmayacağı tartışmasında yazdıkları:

MÜMKÜN AMA MAKUL GÖRÜNMÜYOR

Kandil'den peş peşe gelen açıklamalar, kesilen yollar, yakılan araçlar, askerle çatışmalar ve nihayet kent merkezlerinde polislere yönelik saldırılar... Bütün bunlar “çatışmasızlık” diye tanımlanan durumun ortadan kalkmakta olduğunu düşündüren gelişmeler.

Fakat PKK'nın ateşkesi tek taraflı olarak bitirmesi tabii ki mümkün ama çok makul gözükmüyor.

Çünkü Türkiye'nin tekrardan çatışma ortamına yuvarlanması halinde Kürt siyasi hareketi (KSH) sadece, özellikle farklı adlardaki çözüm süreçlerinde, diğer bir deyişle çatışmasızlık ortamı sayesinde elde etmiş olduğu kazanımları (Bunların en çarpıcısı hiç kuşkusuz HDP'nin yüzde 13 oyla 80 milletvekili kazanmasıdır) riske atmış olmayacak.

Bana göre PKK için en büyük risk, (IŞ)İD 'in ortaya çıkmasının ardından, onunla savaşarak elde ettiği “bölgesel güç” olma özelliğini kaybetmesi ihtimalidir.

(...)

Eğer PKK Türkiye'de devletle savaşıyor olsaydı ne Suriye ve Irak'a bu kadar kaynak, silah ve kadro aktarabilir, ne de onun çizgisindeki PYD/YPG Ankara'nın “stratejik ortağı” ABD'den bu kadar açık ve etkili bir destek alabilirdi. PYD ile Kandil ve İmralı arasındaki ilişkiyi en iyi bilen odaklardan olan Washington bugüne kadar bunu görmezden geldi veya çok önemser bir tutum takınmadı. Fakat Türkiye'de çatışma mutlak anlamda yeniden başlarsa bu tutumunu sürdürmekte zorlanacaktır.

(...)

Bununla birlikte, Amerikan yönetiminin başta Suriye'deki PYD olmak üzere, Öcalan çizgisindeki Kürt hareketlerini Ankara'nın talebiyle gözden çıkaracağını, hele karşısına alacağını düşünmek, Kobani direnişi ve 7 Haziran seçim sonuçları gibi olaylar düşünüldüğünde, hiç gerçekçi olmaz. Bunun yerine, yarım kalmış olan çözüm sürecinin yeniden başlatılmasını ve Kürtlerin öncelikle Türkiye'de sisteme entegre edilmesini telkin edeceklerdir. Fakat bunun için Türkiye'de çatışmasızlık ortamının güçlü bir şekilde yeniden tesisi mutlak bir zorunluluk.

Haber Ara