Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Oumuamua'nın gizemi hala çözülemedi

Oumuamua meteorunun hızı ve yörüngesi, onun güneş sisteminin dışından geldiğini ortaya çıkardı ve bilinen ilk yıldızlararası cisim oldu.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-08 20:23:13

Oumuamua'nın gizemi hala çözülemedi

2017'de keşfedilen Oumuamua isimli meteorun Güneş Sistemi'nin dışından geldiği ortaya çıkmıştı. Yıldızlararası nesne olduğu anlaşılan nesnenin incelenmesi yıldızlararası uzay hakkında yeni bilgiler sağlayabileceği umut ediliyor.

'Oumuamua', dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları ve astronomlar için muamma ve merak konusu oldu.

Yakalanması zor nesne, şüpheli bir uzay sondası, farklı galaksiden bir göktaşı olarak manşetlere girerken birçok teori ve spekülasyonu tetikledi. Yeni bir rapor, onun şu anda Güneş Sistemi'nden çıkmak üzere olduğunu öne sürdüğü için yeniden ilgi odağı haline geldi.

Space Explored tarafından hazırlanan rapora göre, 'Oumuamua', şu anda 24 saatte bir 2.832.000 milin (4.557.662 km) üzerinde bir mesafe kat ederek Pluto'nun hemen yanından geçiyor. Buna göre 2 yıl sonra yıldızlararası uzayda tamamen kaybolacak.

OUMUAMUA'NIN HİKAYESİ

Her şey 19 Ekim 2017'de Manoa'daki Hawaii Üniversitesi'nden astronom Robert Weryk'in Hawaii'deki Panoramik Araştırma Teleskopu ve Hızlı Yanıt Sistemi (Pan-STARRS1) ile ilginç bir yeni nesne tespit etmesiyle başladı.

Meteor, Hawaii'de "keşif" anlamına gelen "Oumuamua" olarak adlandırıldı. Oumuamua'nın hızı ve yörüngesi, güneş sisteminin dışından geldiğini ortaya çıkardı ve bilinen ilk yıldızlararası cisim oldu. Araştırmacıların görüntü analizinde ise, 'Oumuamua'nın yaklaşık 230 metre uzunluğunda olmasına rağmen kalınlığının sadece 40 metre, şeklinin ise puroya benzediği fark edildi.

İlk tespit edildiğinde, aralarında Harvard Üniversitesi'nden Avi Loeb'in de bulunduğu birçok araştırmacı, cismin bir uzay gemisi olduğunu öne sürdü. Diğerleri ise bunun bir asteroit veya kuyruklu yıldız olduğunu öne sürdü.

"BAŞKA BİR GEZEGENDEN KOPMUŞ OLABİLİR"

CNN'in haberine göre, Mart 2021'de yapılan araştırmalarda bunun başka bir güneş sisteminden Plüton benzeri bir gezegenin parçası olduğu öne sürüldü. Bilim adamları, son bulguların yeni bir gezegen sınıfı olan exo-Pluto'nun yapısına ışık tutabileceğini açıkladı.

Bazı araştırmacılar, Oumuamua'nın yaklaşık yarım milyar yıl önce bir çarpışma sonucu ana gezegeninden kopup güneş sistemimize doğru fırladığına inanıyor. Muhtemelen gözden kaçırdığımız gezegenin bu parçasının 1995 yılında güneş sistemimize girmiş olması gerektiğini ifade eden araştırmacılar, meteorun zamanla kütlesinin yüzde 95'ini kaybederek bugünkü boyutuna geldiğini tahmin ediyor.

Bununla birlikte, Oumuamua'nın gizemi bugüne kadar hala çözülmedi. Meteorun üzerinde çalışılacak çok fazla veri olmadığı için "kozmik ziyaretçi"nin kökenleri bilinmiyor. Güneş sistemimizde keşfedilen ikinci yıldızlararası cisim, 2019'da gözlemlenen yıldızlararası kuyruklu yıldız "2I/Borisov" olmuştu.

NDTV

SON VİDEO HABER

Münbiçli Arap esnaf, PKK/YPG'yi anlattı

Haber Ara