Dolar

32,3808

Euro

34,7196

Altın

2.407,07

Bist

10.094,76

Kurtulmuş: Angajman kurallarının gereği yapılır

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye sınırında hava aracının düşürülmesiyle ilgili, 'Türkiye sahası terk edilmediği takdirde angajman kurallarının gereği yerine getirilir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 01:48:50

Kurtulmuş: Angajman kurallarının gereği yapılır

AA'nın haberine göre; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye sınırında hava aracının düşürülmesine ilişkin, "Türkiye sahası terk edilmediği takdirde angajman kurallarının gereği yerine getirilir" dedi.

Kurtulmuş, Beşiktaş'ta restore edilen Küçük Mecidiye Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından yaptığı açıklamada, Suriye sınırında Türk hava sahasına giren milliyeti belirsiz insansız hava aracının düşürülmesine ilişkin, Türkiye'nin sınırlarıyla ilgili angajman kurallarının uygulandığını belirterek, "Bu kurallar ihlal edildiğinde, o kuralı ihlal edenler önce uyarılır, defaatle yapılan uyarılara uyulmadığı takdirde, yani Türkiye sahası terk edilmediği takdirde, angajman kurallarının gereği yerine getirilir. Elimizdeki bilgi, milliyeti bilinmeyen bir hava aracının, bu anlamda angajman kuralları gereği düşürüldüğüdür. Önümüzdeki dakikalarda, saatlerde Türk Silahlı Kuvvetleri mesele aydınlandıkça gerekli açıklamayı yapacaktır" dedi.

Aynı konuda "Düşürülen uçakla ilgili son bilgiler nelerdir?" şeklindeki soru üzerine ise Kurtulmuş, ellerinde olan bilginin kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek, "Biliyorsunuz angajman kuralları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri Türk hava sahasını ihlal eden yabancı unsurlara önce uyarıda bulunur. Bu uyarıları defaatle tekrar ettikten sonra, uyulmazsa hava uçakları ya da herhangi bir hava aracı düşürülür. Elimizdeki bilgi, Türk hava sahasını ihlal etmiş olan, milliyeti tespit edilmemiş olan bir yabancı hava aracı düşürülmüştür. İlerleyen süreç içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri olayın aydınlanmasıyla birlikte gerekli açıklamayı kamuoyuyla paylaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Kurtulmuş, 'Bu konuyla ilgili hem idari soruşturma başlatılmıştır hem de devletin en üst denetleme kurulu olan Devlet Denetleme Kurulu harekete geçirilmiştir. Olayın bütün yönleri, ihmal, hata, kasıt, noksan ne varsa bunların hepsi ortaya çıkarılacaktır" dedi.

Bir gazetecinin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili "1 milyar avroluk yardım önergesi vardı Almanya'nın" şeklindeki ifadesine karşılık da Kurtulmuş, "Mesele 1 milyar dolar, 2 milyar dolar meselesi değildir. Türkiye 7.2 milyar dolar, 5 yılda, 4,5 yılda bu konuya harcamış olan bir ülkedir. Biz AB ülkelerinden daha zengin olduğumuz için ya da dünyadaki zengin ülkelerden, bölgemizdeki zengin ülkelerden daha zengin olduğumuz için bu parayı harcamadık. Cebimizde çok para olduğu için değil, kalbimiz daha zengin olduğu için bu harcamayı yaptık. Ümit ederim ki burada mülteci sorununa çözüm bulabilecek önemli çalışmalar yapılır ve önemli bir sonuç bulunur" diye konuştu.

Haber Ara