Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Korona aşısı kaşıntı yapar mı? Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı?

Korona virüs aşılanmasına ülkemizde geçtiğimiz aylarda başlanmıştı. Türkiye'de şu ana kadar toplam 16 milyon aşı yapıldı. 60 yaş üzeri aşılamaya da geçtiğimiz günlerde başlandı. Aşı yaptıran vatandaşlar aşının yan etkilerini sorgulamaya başladı. Peki korona aşısı kaşıntı yapar mı? Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı? Korona virüs aşısının bazı yan etkileri olduğu açıklanmıştı. Peki koronavirüs aşısı yan etkileri neler? Korona aşısı alerji yapar mı, ateş yapar mı? İşte korona virüs aşısı yan etkileri.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-31 20:16:59

Korona aşısı kaşıntı yapar mı? Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı?

Korona virüs aşılanmasına ülkemizde geçtiğimiz aylarda başlanmıştı. Türkiye'de şu ana kadar toplam 16 milyon  aşı yapıldı. 60 yaş üzeri aşılamaya da geçtiğimiz günlerde başlandı. Aşı yaptıran vatandaşlar aşının yan etkilerini sorgulamaya başladı. Peki korona aşısı kaşıntı yapar mı? Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı? Korona virüs aşısının bazı yan etkileri olduğu açıklanmıştı. Peki koronavirüs aşısı yan etkileri neler? Korona aşısı alerji yapar mı, ateş yapar mı? İşte korona virüs aşısı yan etkileri.

Türkiye'de birinci dozda 9.139.090, ikinci dozda uygulanan aşı sayısı se 6.894.701 oldu. Şimdiye kdar toplamda Türkiye'de 16 milyon aşı yapıldı. Aşılama sayaısı ile Türkiye çoğu ülkeden ileri durumda. Aşı yaptıran ya da yaptırmayı düşünen vatandaşlar da aşıların yan etkilerini araştırmaya başladı. Vatandaşların en sık sorduğu soru Korona aşısı kaşıntı yapar mı, Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı gibi sorular oldu. Peki korona aşısı ateş yapar mı? Koronavirüs aşısılarının bazıa yan etkileri olduğu açıklanmıştı ancak bu yan etkiler hafif ve geçici yan etkilerdir. 

Korona aşısı kaşıntı yapar mı?

Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı?

Koronavirüs aşısı yaptıran vatandaşların sıkça sorduğu soruların başında Covid-19 aşısı baş ağrısı yapar mı? sorusu geliyor. Aşının yan etkileri arasında baş ağrısı da vardır. Eğer baş ağrınız çok şiddetli ise doktora görünmekte fayda var. 

Korona aşısı yan etileri görülürse ne yapılmalı?

Koronavirüs aşısı sonrası gelişen normal ve hafif yan ekilerde evde kendimiz destekleyici yaklaşımlarla bu yan etkilerin hafiflemesini sağlayabiliriz. İşte korona aşısı yan etkileri karşısında yapılması gerekenler;

Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık durumunda yapılması gerekenler: Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Yorgunluk durumunda yapılması gerekenler: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

Hafif ateş, titreme durumunda yapılması gerekenler: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Baş ağrısı durumunda yapılması gerekenler:  Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kas/eklem ağrısı durumunda yapılması gerekenler: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kusma, ishal durumunda yapılması gerekenler: Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Koronavirüs yan etkileri neler?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ise, "Herhangi bir yan etki olmadı. Hafif, lokal bir ağrı oldu ama önemsenmeyecek bir durumda. Kızarıklık yok, başka hiçbir önemli yan etki olmadı. Buradaki yan etkiler de daha önce çalışmalarda ortaya konulduğu gibi geçici, birkaç günlük yan etkiler. Çok önemli yan etkiler ortaya konulmuş değil" diye konuştu.

Haber Ara