Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı kazalarda polis çağırılır mı?

Türkiye'de her gün maalesef yüzlerce maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. Vatandaşlarımız kaza yerini ve araçların fotoğrafını çekip araçları güvenli bir bölgeye çekmek ve kaza tespit tutanağı doldurmak yerine araçlarını yolda bırakarak dakikalarca polis bekliyor. Böyle olunca da trafik bir anda kilitleniyor. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı kaza olunca polis veya jandarma çağırılmalı mı? İşte trafik kaza tutanağı doldurma yöntemi...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-24 15:00:46

Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı kazalarda polis çağırılır mı?

Türkiye'de trafik kazalarının çok sık yaşandığı bir ülke. Son zamanlarda trafik bilincinin oturtulmaya çalışılmasıyla kaza sayılarında bir düşüş olduğu görülüyor ancak vatandaşlarımız hala kaza anında ne yapılması gerektiğine tam hakim değil. Özellikle kaza tespit tutanağı doldurulması konusunda çoğu kişi tecrübesiz. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı kazalarda polis çağırılmalı mı?

2020 yılında ülkemimzde 365 bin 5 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 197 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların dışında maddi hasarlı kazalar trafikte sıkça karşılaşılan bir durum. Kaza tecrübesi olmayan vatandaşlarımız kaza anında panik yaparak bazen satlerce aracıyla kaza yaptığı noktada polis bekliyor. Böyle bir durumda da trafik kilitleniyor. Bazen de kaza tespit tutnağının nasıl doldurulacağını bilmeyen vatandaşlar da polisi beklemek zorunda kalıyor. Peki Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı kazalarda polis çağırılır mı?

Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?

Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı bir kazaya karışan sürücüler arasında trafik polisi çağırmaya gerek duyulmadan kendi aralarında anlaşmaları için düzenlenmektedir. Sigorta işlemleri için önemli olan bu tutanakta kazaya dahil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı bulunmaktadır.

Kaza tespit tutanağı hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve imzalar. Sigorta şirketleri ile sonradan bir sorun yaşamamak için aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekmektedir:

Kazanın tarihi, saati ve yeri

Varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri

Kazaya karışan taraflar kendi sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri

Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur. (Bu alanı doldurmak zorunlu olmayıp, sadece sigorta şirketlerinin kazayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.

Tutanaktaki 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurulur.

Araracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir

Tutanağa çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.

Sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazarlar.

Tutanaktaki 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılmaktadır.

KAZA TESPİT TUTANAĞI ÖRNEĞİ

kaza-tespit-tutanagi

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Geçerli Olmaz?

2008 yılından itibaren maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin anlaşmaya vararak aralarında kaza tespit tutanağı tutması hasar tazmini için yeterli hale getirildi. Ancak bazı durumlarda kaza tespit tutanağı yeterli gelmez ve trafik polisinin veya kazanın yapıldığı yer jandarma bölgesi ise jandarma ekiplerinin olay yerine çağrılması gerekir.

Maddi hasarlı kazalarda polis çağırılır mı?

Trafik kazalarında polis ya da jandarmanın çağrılması gereken durumlar şunlardır:

Kamu malına ya da araç dışında herhangi bir cisme hasar verilmesi halinde,
Sürücülerden ya da yayalardan birinin yaralanması halinde,
Sürücünün alkollü olması durumunda,
Sürücünün ehliyetsiz olması ya da aracı sürmek için ehliyet cinsinin yeterli olmaması durumunda,
Kazaya karışan sürücülerden birinin arabasının trafik sigortası olmaması durumunda,
Kazaya karışan araçlardan birinin resmi bir araç olması halinde,
Tek taraflı maddi hasarlı bir kaza olması halinde,
Sürücülerden birinin akıl sağlığından şüpheleniliyorsa,
kaza yerine polis ekiplerinin çağrılması ve kaza tutanaklarının resmi görevliler tarafından tutulması gerekir.

Haber Ara