Dolar

34,9449

Euro

36,7036

Altın

2.990,69

Bist

10.125,46

Kanlı ay tutulması ve süper ay birlikte

Gökyüzü ender görülen bir olaya sahne oldu. Kanlı ay tutulması ve süper ay, 33 yıl aradan sonra birlikte yaşandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-28 09:42:58

Kanlı ay tutulması ve süper ay birlikte

Tutulmayı 'süper' kılan, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu anda (356 bir 877 kilometre) gerçekleşmesi olurken, tutulma Türkiye'den de saniye saniye kaydedildi. Tutulma 1 saat 12 dakika sürdü.

2015 yılının son tutulması olan tam ay tutulmasını Asya kıtasının batısı, Güney Amerika, Kuzey Amerika'nın doğusu, Avrupa, Afrika, Pasifik okyanusunun doğusu izleyebildi. Türkiye'de de tam ay tutulması izlendi ama tamamı değil. Tutulma boyunca Ay, Balık Takımyıldızının önünde oldu. Türkiye'den izlenen bir sonraki tam ay tutulması 27 Temmuz 2018 tarihinde yaşanacak.

Tam Ay tutulması anında Ay, pas kırmızısı rengine büründü. Bunun nedeni ise, tutulma anında Güneş'ten ışık alamamasına rağmen Dünya'nın atmosferinden kırılan kırmızı ışığın, Ay'ın yüzeyine ulaşması.

KANLI AY TUTULMASI

Dünya, Ay ile Güneş'in arasına girdiğinde Ay'ın Güneş'ten ışık almasını engeller ve ay tutulması gerçekleşir. Her 29,5 günde bir gerçekleşmesi gereken bu gök olayı, Dünya ile Ay'ın yörüngelerinin arasında yaklaşık 5 derecelik fark olmasından dolayı nadir gözlenir. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesi görülürse bu, Dünya'nın gölgesidir.

SÜPER AY NEDİR ?

Ay, Dünya'nın çevresinde dönerken mükemmel bir yörüngeye sahip olmadığı için döngüsel olarak 42 bin 500 kilometre yakınlaşıp uzaklaşır. Ay, Dünya'ya en yakın olduğu dönemde dolunay evresinde olursa Dünya'dan bakıldığında hem daha büyük hem de daha parlak gözükmesine sebep olur ve buna da süper ay adı verilir.

SON VİDEO HABER

Emlakçılar arasında silahlı çatışma: 2 ölü

Haber Ara