Dolar

32,1921

Euro

35,0972

Altın

2.461,55

Bist

10.319,96

İstanbul'da kayıp ada gün yüzüne çıkıyor

İstanbul'un Maltepe ilçesi sahilinden 700 metre uzaklıkta bulunan tarihi Vordonisi Adası, gün yüzüne çıkartılıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 05:29:50

İstanbul'da kayıp ada gün yüzüne çıkıyor

Maltepe Belediyesi'nin desteğiyle, Vordonisi adasının kalıntıları, keşif ekibi tarafından görüntülendi. 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan ve yıllar boyunca ihmal edilen tarihi adanın, tüm özellikleriyle keşfedilerek, deniz turizmine açılması hedefleniyor.

Bizanslıların "Küçük Ada", Osmanlıların "Batık Manastır Kayalıkları" ve denizcilerin de "Bostancı Kayalıkları" adını verdiği Vordonisi'nin, efsaneleşmiş sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde battığı biliniyor.

İSTANBUL'UN 10. ADASI

Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları'ndan onuncusu olduğu belirlenen Vordonisi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde adaya sürgün gönderilen Patrik Fotius'un yaptırdığı manastırla tanınıyor. Aslında Patrik Fotius ile Patrik İgnazius arasındaki rekabet üzerine inşa edilen manastır, Küçükyalı'daki keşfedilen manastırın birebir kopyası veya devamı sanılıyor. Adanın keşfi arkeolojik ve sismik açıdan birçok veri sunması bakımından önem arz ediyor.

Haber Ara