Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Görenler şaşkın; sırtından mantar çıkan kurbağa

Hindistan'ın Karnataka kentinde yol kenarındaki bir gölette sırtı altın renginde kurbağa sürüsünü gözlemleyen doğa bilimciler, kurbağalardan birinde tuhaf bir şey fark etti; hayvanın yan tarafında minik bir mantar filizleniyordu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-01 21:47:16

Görenler şaşkın; sırtından mantar çıkan kurbağa

Ocak ayında Sürüngenler ve Amfibiler dergisinde yayınlanan bir habere göre, sağlıklı görünen kurbağanın mantarı nasıl büyüttüğü (daha önce hiç belgelenmemiş bir olay) bilim adamlarını şaşkına çevirdi.

Bengaluru'daki Dünya Yaban Hayatı Fonu'ndan nehirler ve sulak alanlar uzmanı Lohit YT, e-posta yoluyla şunları söyledi:
"Mantarlı kurbağayı ilk gözlemlediğimde, manzara karşısında hayrete düştüm ve ilgimi çekti. Düşüncem bunu belgelemekti çünkü bu fenomen daha önce hiç duymadığımız bir şeydi. Bunun kurbağa için tehlikeli değil, nadir bir olay olmasını istedik."

Rao'nun orta büyüklüteki altın sırtlı kurbağası veya bilimsel adı Hylarana intermedia olarak bilinen tür, Hindistan'ın güneybatı eyaletleri Karnataka ve Kerala'da bol miktarda bulunuyor. Küçük boy kurbağalar yalnızca 7,4 santimetre uzunluğa kadar büyüyebiliyor.

Ekran Alıntısı_660

YT, doğa bilimcilerin mantar büyümesiyle birlikte kurbağayı izlerken, hayvanın üzerine oturduğu dalın ortasından en ucuna kadar hareket ettiğini, dönüp pozisyon değiştirdiğini, ancak mantarın mükemmel bir şekilde yerinde kaldığını söyledi.

NE TÜR MANTAR OLDUĞU BULUNDU

Yazarlar kurbağayı Haziran 2023'te keşfetti ancak onu toplamadı; dolayısıyla ne olayın nedeni ne de kurbağanın akıbeti bilinmiyor.

Ancak mikologlar (mantar uzmanları) daha sonra resimler aracılığıyla, kurbağanın yan kısmında büyüyen mantarın, Mycena cinsinin bir parçası olan, çoğunlukla ölü ağaçların çürüyen odunlarında yetişen bir tür mantar olduğunu belirlediler.

Mantar, besinlerini genellikle ölü veya çürüyen organik maddelerden alan bir mantar ola; ancak 2023'te yaprak biliniyor. Araştırmada, mantarın canlı bitkiler üzerinde de gelişebilecek şekilde evrimleşebileceğini ortaya koyuldu.

2023 yılındaki çalışma ayrıca Mycena mantarının canlı bitkiler veya ağaçlarla simbiyotik bir ilişkiye sahip olacak şekilde gelişebileceğini, yani hem bitkinin hem de üzerinde büyüyen mantarın bu düzenlemeden faydalanacağı anlamına geliyor; mantarlar hem besinleri alacak hem de bunları başka bir yere aktarabilir. Yazarlar, ağaçlarda Mycena'nın ölü dalları budamaya yardımcı olabileceğini ekledi.

MANTAR KURBAĞASININ ORTAYA ÇIKIŞI

Böğründe mantar bulunan kurbağanın raporunu ilk gören Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi halk ve ekosistem sağlığı bölümünde doktora sonrası araştırmacı olan Alyssa Wetterau Kaganer, keşfi büyüleyici buldu.

Kaganer bir e-postada, "Mantarlar, çevrelerindeki değişikliklere uyum sağlayan dinamik organizmalardır ve farklı ortam veya iklimlerdeki yeni potansiyel konakçılara maruz kaldıklarında, daha önce beklemediğimiz yerlerde büyüyebilirler" dedi.

Kaganer, kurbağanın kaderi hakkında daha fazla çalışma yapmadan tahmin etmek zor olsa da, "aksi takdirde sağlıklı bir kurbağanın, herhangi bir olumsuz sağlık etkisi olmaksızın cildinin bu mantar tarafından hafif kolonizasyonuna dayanabilmesinin mümkün olabileceğini" söyledi.

Bununla birlikte kurbağalarda mantar enfeksiyonları çok yaygındır ve eğer mantar deride veya hayvanın vücudundaki yuvada geniş çapta büyürse, hayvanda mantar hastalığı belirtileri gelişebilir" diye ekledi.

Kurbağaları enfekte edebilen birçok mantar türü vardır ve henüz keşfedilmemiş mantar-kurbağa etkileşimlerinin olması mümkündür.

Kaganer, "davranış değişikliği" veya "ülserasyon veya tümör benzeri nodüller dahil cilt hasarı" gibi mantar hastalığı belirtileri taşıyan bir kurbağanın, enfekte hayvanların en azından bir kısmı için sıklıkla ölümle sonuçlanabilecek bir enfeksiyona sahip olduğunu söyledi.

MANTARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIK

Hindistan, şu anda dünya çapında 700'den fazla kurbağa türünü etkileyen bir mantar enfeksiyonu olan "chytridiomycosis" olarak bilinen kurbağa öldürücü bir hastalık salgınıyla karşı karşıya. Araştırma yazarları, hastalığın Hindistan'daki tüm kurbağa yaşayan noktalarda düşük seviyelerde gözlemlendiğini yazdı.

Chytrid hastalığı, ortak bir kurbağa ve mantar etkileşiminin bir örneğidir. Ancak YT, yazarların bunun bu keşifle ilgili olup olmadığını bilmediğini söyledi.

Hastalığı araştıran Kaganer, "Bu spesifik mantar türü, chitridiomycosis'e neden olan mantar türleri ile yakından ilişkili değildir, bu nedenle bu mantarın, chitridiomycosis'in doğrudan bir belirtisi olduğundan endişe duymuyorum. Ancak Mycena'lı bir kurbağanın chytrid enfeksiyonuna duyarlılığı değiştirmiş olması mümkündür." dedi.

YT, şöyle devam etti:

"Yanında mantar bulunan kurbağanın ya Mycena tarafından tehlikeye atılması nedeniyle chytridiomycosis'e duyarlılığı artmış olabilir ya da "Mycena kurbağanın bağışıklık sistemini yüksek vitese geçirdiği için" daha bağışık olabilir. Bu yaygın bir olay olmadığı için kurbağayı takip etme umudumuz yok."

Yazarlar, havanın sıcak ve yağmurlu olduğu ve kurbağaların en çok olduğu gelecek muson mevsiminde bölgeyi tekrar ziyaret edeceklerini de sözlerine ekledi.

YT ayrıca, "Eğer onu bulmayı başarırsak harika olacak. Burası hem meraklıların hem de uzmanların uğrak yeri oldu. Bir araştırmacının bu konuyu ele alması ve araştırmayı ilerletmesi harika olurdu, ancak yine de bunun gerçekleşmesi pek olası değil.” dedi.

CNNİnternational

Haber Ara