Dolar

34,9462

Euro

36,6975

Altın

2.991,04

Bist

10.125,46

Erdoğan yetkisini nasıl kullanacak?

13 yıllık AK Parti'nin tek başına iktidarından sonra Türkiye'de özellikle yeni nesilin yabancısı olduğu süreci ve hukuksal prosedürü Emekli savcı ve AK Parti Milletvekili Reşat Petek Sabah'a anlattı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 16:29:04

Erdoğan yetkisini nasıl kullanacak?

7 Haziran seçimlerinden sonra tek başına iktidar olma yeter sayısını elde edemeyen siyasi partiler girdikleri koalisyon arayışları sonuç vermeyince ufukta sandık göründü. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade edecek olan Davutoğlu, Anayasa'nın 111. maddesine göre bu görevi tekrar alabilecek.

AK Parti'nin hukukçu vekili Erdoğan'ın yetkisini nasıl kullanabileceğini Sabah'tan Ökkeş Koska'ya anlattı. Petek'in açıklamaları şöyle;

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu hükümet kurma görev yetkisiniCumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan'na iade edecek.

Erdoğan'ın hükümeti başka bir isme verip vermemesi tamamen kendi takdiridir. Örneğin hükümeti kurma görevini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verebilir. Burada Kılıçdaroğlu'nun bu görevi talep etmesi değil Cumhurbaşkanı'nın takdirdir önemli olan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan takdir hakkını seçimlerin yenilenmesinden yana kullanabilir. Seçimle gelmiş Cumhurbaşkanı hakkını dilediği gibi kullanabilir.

Daha önce Demirel Çiller'den talep olmasına rağmen takdir yetkisi milletvekili sayısı daha az olan Mesut Yılmaz'dan yana kullanmıştı.

Demirel Çiller'e görev vermemişti

28 Şubat döneminde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini o sırada arkasındaTBMM çoğunluğu olan Doğru Yol Partisi lideri Tansu Çiller'e vermedi. Bunun yerine Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Demirel, bu tercihini yıllar sonra "Ben Çiller'e görev verseydim gerginliğin devamına sebep olurdum. Takdirimi kullandım" diye anlattı.
Bu akşam yapılacak görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti kurma görevini yeni hükümet kuruluna kadar. Davutoğlu'nun devam ettirmesini rica edecek.

Bu süreçte olabilecek diğer alternatifler

TBMM'deki partiler Meclis'i olağanüstü toplantı çağrısı yapılabilir. Ya da 110 vekil imza verip aynı şekilde Meclis'i göreve çağırabilir.

3 BAKANLIK DIŞARDAN VEYA BAĞIMSIZLARDAN

İçişleri, Adalet ve Ulaştırma Bakanlıkları bağımsız vekillerden ve Meclis dışından seçilmek zorunda.
Türkiye daha önce bu süreci yaşamadığından birçok ilk yaşanacak, Cumhurbaşkanı takdir yetkisini kullanarak kendisi başbakan belirleyecek.

DAVUTOĞLU'NA YENİ GÖREV VEREBİLİR

Bireysel olarak söylüyorum bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu yeniden görevlendirilmesi de mümkün. Başbakan Davutoğlu yeni bakanlar kurulu oluşturup, sayın Cumhurbaşkanı'na sunduğu anda yeni bakanlar kurulu göreve başlar. Ve hükümet programı hazırlanıp Meclis'e sunulduğunda Anayasa'nın 111. maddesine göre güvenoyunun 276 olması şart değildir, böylelikle AK Parti'nin yeni vekillerinden oluşan bakanlar kurulu seçime kadar görev başında kalır. Aksi halde CHP-MHP-HDP birleşip 276 güvensizlik oyu verirslerse hükümet kurulamaz.

45 GÜNLÜK SÜRE TEKRAR BAŞLAYACAK

CHP-MHP-HDP'nin birleşip güvensizlik oyu vermeleri durumunda yeni hükümetin kurulma çalışmaları için 45 günlük süre takrar başlamış olacak.

Terörle bağlantılı bir partinin terörle mücadelede ülkeye zarar vereceğini düşünüyorum.
MHP- HDP ile aynı oyu vermeyeceğini deklare etti. Ülkenin geleceğini terör mücadele için MHP çekimser kalırsa azınlık hükümeti kurulmuş olur.

Haber Ara