Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Elektrik ve Pedalın Savaşı

Simon Cowell’ın elektrikli bisiklet üzerinde geçirdiği ciddi kaza sonrası gündeme tekrar gelen bu gibi taşıtların güvenliği sorunu çığ gibi büyürken bisiklet topluluklarından ise gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, sürüş eğitiminin önemi gibi konularda hatırlatmalar gelmeye devam ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-14 06:49:43

Elektrik ve Pedalın Savaşı

Özellikle duruş pozisyonundan hızlanma anına geçiş sırasında yaşanan kazalar elektrikli bisikletleri hedef tahtası yapıyor. Gerekli ekipman ve sürüş eğitimine sahip olmayan bireylerin herhangi bir motor desteği olmayan bisikletlerde dahi keyifli ve sağlıklı bir sürüş için takip etmesi gereken kurallar var.
Bunlardan en çok gözardı edileni ise hız yapmanın bisiklet üzerinde de tıpkı araçlardaki gibi tehlikeli olduğu ile alakalı. Profesyonel toplulukların irdelediği noktalar her zaman tekerlekli taşıt sürücüsünün eğitimini alması, algılarının açık olması ve kullandığı taşıta tam hakim olmadan çeşitli manevraları ve parkurları denememesi yönünde.
Pedal Çeviren Yaşadı
Bunun yanında uzmanlar gerek elektrikli gerek standart pedal tahrikli olsun, bisiklet kullanmanın tüm kurallarına uyulması ve eğitiminin alınması halinde özellikle pandemiye karşı bireylerin önemli bir silahı olduğu konusunda hemfikir.
Uzmanlar bisiklet kullanımının kişiyi nasıl koruduğunu 4 maddede özetliyorlar:
1. Bisiklet kullanmak sosyal mesafenizi istemeden korumanızı sağlar.
2. Toplu Taşımadan uzak durulduğu veya daha az kullanıldığı için bulaş ve bulaştırma riski azalır.
3. Bağışıklık sistemi ve akciğer sistemi güçlendirildiğinden viral yük artsa bile kişi hastalığa yakalanması durumunda dahi sağlık çalışanlarına ihtiyaç kalmadan ev karantinasıyla iyileşebilir.
4. Bisiklet sürmek kardiyovasküler sistemi güçlendirerek özellikle risk grubu olan diyabet ve tansiyon hastalarının dolaşım sistemlerinde olumlu etki yaparak daha sağlıklı olmalarına yardımcı olur.
Çare Altyapı
Tüm faydalarına ve önlemlere rağmen bisiklet sürmenin içerdiği diğer risklerin çoğunun da şehirlerin bisiklet kullanımına adapte olmasıyla azalacağı düşünülüyor. Buna en güzel örnek henüz üzücü olarak Dünya'da tek de olsa Norveç'te bulunan Trampe Bisiklet Lifti. İlk kez 1993 te yapılan daha sonra 2013'te revize edilen bisiklet asansörü sizi yokuşun yukarısına pedal çevirmeden çıkarabiliyor. Böylelikle bisikleti günlük ulaşımında kullanmak isteyenlerin önünden bir engeli kaldırmış oluyor ve belki de elektrikli bisiklet kullanmak zorunda kalacak kişileri bu külfetten de kurtarabiliyor.Bununla beraber yaygınlaşması planlanan bisiklet yolları, otobanları ve aktarma sistemleri de bisiklet kullanımının daha emniyetli hala getirilmesindeki önemli adımlar olarak karşımıza çıkıyor. bisiklet kaan 2
Eğitim Ciddiye Alınmalı
Çoğu ülkede hala bisikletin eğitim gerektirmeyen bir taşıt olarak görülmesi ve emniyet araçlarının kullanılmasının kişinin tercihine bırakılması, bisikletler üzerindeki regülasyonların yeterli düzeyde olmaması da profesyoneller tarafından görülen eksikliklerden. Elektrikli bisikletini test ederken belini kıran ve 6 saat süren bir ameliyat sonrası beline platin konulan Simon Cowell sosyal medya hesabından ameliyat sonrasında paylaştığı gönderide yine bu hobinin ciddiyeti ve eğitim gerektirdiği ile alakalı olarak ‘Elektrikli bir bisiklet alıyorsanız, önce kullanım klavuzunu okuyun' diyerek pişmanlığını dile getirdi. bisiklet kaan 3

Haber Ara