Dolar

32,3655

Euro

34,7049

Altın

2.403,31

Bist

10.181,29

Dünyada ilginç takıntısı olan insanlar

Hediye vermeden duramıyor, yataktan çıkmak istemiyor, sürekli yıkanmayı istiyor ya da saçlarınızı devamlı çekiyor olabilirsiniz… Öncelikle şunu bilmenizde fayda var asla yalnız değilsiniz! İşte pek çok insanda görülen dünyanın en ilginç takıntılar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-30 12:09:50

Dünyada ilginç takıntısı olan insanlar

İnsan psikolojisinde hala süren çalışmalar boyunca insanların verdiği tepkiler, düşünme şekilleri ve olayları göğüsleme biçimleri incelenmeye devam ediliyor. Vücudumuzda kalbin istemsiz çalışması gibi insanlar psikolojik olarak bazı olayların ardından ilginç takıntılar geliştirebiliyorlar. Yüzlerce hatta binlerce takıntı üzerinde yapılan araştırmalar ise bazılarının ne denli ilginç olabileceğini gözler önüne seriyor. İşte dünyanın bilinen en ilginç takıntıları.

Enosimani 

Hiçbir insan günah işlemek istemez. Ancak bu kişiler normal dışı bir şekilde sürekli günah işlediklerine inanırlar. Öyle ki eleştirilme korkusu olarak da bilinen Enosimani takıntısına sahip insanlar birilerine yanlışlıkla çarpsalar bile onun günah olduğunu düşünürler. Bu takıntıya sahip olan kişilerde nefes tıkanıklığı, aşırı terleme gibi endişe semptomları görülüyor. 

Ablutomaniye

Gelelim en ilginç takıntıların aslında çok da sık görülenlerinden birine. Etrafınızdaki insanları bir kez daha gözlemlemenizi sağlayacak olan bu takıntıya sahip olanlar normal dışı yıkanma isteği duyarlar. Tuvaletten sonra el yıkamak normal bir davranıştır ancak evdeki vazoya dokunduktan sonra el yıkama isteği duyan insanlar tam olarak Ablutomani ismi verilen bu takıntıya sahipler demektir. Ablutomaniye sahip olan insanlar dokundukları her yerden mikrop kaptıklarına inanırlar. 

Klinomani

Hava çok soğuk ve gri… Yataktan çıkmak nasıl da zor değil mi? Bu gayet normal bir durum hemen hemen her insan böyle kasvetli günlerde tüm günü yatakta geçirmek ister. Ancak Klinomani takıntısına sahipseniz yağmurlu, karlı günlerde yataktan gerçekten çıkamıyor. Böyle günlerde yataktan çıkmayı tam olarak işkence olarak gören insanlar tüm kış boyunca vakitlerini yatakta geçirebilirler.

Gamomani

Evlenme teklifi çok önemli ve hayati bir karardır. Ancak Gamomani takıntısına sahip insanlar sürekli evlenme teklif etme isteği duyarlar. Bu insanlar neredeyse her sevgililerine ilginç ve yaratıcı evlenme teklifi ederek sonrasında sevgililik durumunu ya sonlandırıyor ya da evlenmek istemediklerini belirtiyorlar. 

Trikotilamani 

Kendi saçlarınızı çektiğiniz bazı dönemler var mı? İşte bunun ilerlemiş hali yani insanların kendi saçını çekerek kendine zarar verme isteğine Trikotilamani deniyor. Saç çekme takıntısına sahip insanlar saçlarını çekerek kendilerine acı vermek istiyorlar. Sadece saç değil kirpik, sakal gibi vücuttaki diğer kılları da çekme hissi bu insanlarda mevcut. Saç çekme takıntısı önlenemeyen insanlarda kellik durumu görülebiliyor. 

Onomatomani

Bazı insanlar bazı kelimeler kulağa hoş geldiğinden sürekli onu kullanmak ister. Ancak bu kişiler takıntı haline getirdiği kelimeleri ciddi anlamda yerli yersiz kullanabiliyor. Onomatomani ismi verilen bu takıntıda bir kelimeyi sürekli tekrar etmek karşı koyulamaz bir istek.

 Doromoni 

Bazı insanlar hediye almaktan ve sevdiklerine hediye vermekten keyif alır. Ancak bazı kişiler için bu durum adeta önüne geçilemez bir hal alıyor. Hediye verme takıntısına sahip kişiler başkalarını mutlu etmek için değil sadece hediye verebilmek için bunu yapıyor. Doromoni denilen bu takıntıya sahip olan insanlar maddi durumu yetersiz olsa bile milyonlarca lira borca girerek başkalarına hediye almaya devam ediyor. 

Cartacoethes

Yüzlerce şekil, binlerce desen görmeye kodlanmış insan beyni bazı insanlara takıntı olarak dönebiliyor. Öyle ki bazı insanlar özellikle her yerde harita görmeye çalışır. Cartacoethes ismi verilen bu takıntı şeklinde insanlar yedikleri yemekten fayanslara kadar her yerde bir harita görüyor. 

Abulomani

Bazı konularda insanların kararsızlık yaşaması çok normaldir. Ancak bazı insanlar en küçük konularda bile karar verme konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Abulomani ismi verilen bu takıntıya sahip kişiler tabaklarındaki iki farklı kuruyemişten hangisini daha önce yiyeceğine bile karar verirken çok büyük sorunlar yaşıyorlar.

 Tourette Sendromu

Zeka geriliği ya da fiziksel bir sorunu olmayan insanlar da istemsiz davranışlar gösterebiliyor. İnanması zor olan bir gerçek olsa da Tourette Sendromu denilen bu takıntı şeklinde insanlar sürekli istemsiz, hızlı ya da ani hareketlerle birlikte sesler çıkarabiliyorlar. Kalıtsal bir rahatsızlık da sayılan bu takıntı az da değil 10 bin kişiden 4 ya da 5'inde var. Bazılarında daha belirginken bazı insanlar bu takıntılarını uzmanlıkla gizleyebiliyorlar.

Haber Ara