Dolar

32,2377

Euro

34,9814

Altın

2.421,66

Bist

10.676,65

Çocuklar hangi ailede daha rahat büyür?

Çekirdek ya da geniş aile olup olmadığınız çocukların gelişim sürecinde de önemli bir rol almaktadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-17 18:32:15

Çocuklar hangi ailede daha rahat büyür?

Çocukların gelişiminde çekirdek aile ve geniş aileler çok farklı bir gelişim seyri gösterebilmektedir...

Çekirdek aile, anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşur. Bu aile tipi, endüstrileşme ile gelen sosyal ve ekonomik değişimin bir sonucudur. Endüstri üretimine geçilmesiyle birlikte yeni sanayi işletmeleri kurulmuştur.
Bu işletmelerin gereksinim duyduğu iş gücüne sahip genç nüfus kırsal kesimden ve geniş aileden ayrılarak endüstri merkezlerine göç etmiştir. Burada oluşan yeni kentsel yaşam biçimi sosyoekonomik gelişmeler doğrultusunda aile yapısını da etkilemiştir.

Geniş aile tanımı

Geniş Aile ise anne, baba, dede, nine, hala, dayı, teyze, amca vb. akrabalar ile çocuklardan oluşur. Bu aile tipinde birkaç kuşak aynı çatı altında yaşar. Aralarında toprağa bağlı üret imi amaçlayan ve ekonomik birlikteliğe dayalı bir düzen vardır. Geniş ailede bireylerin aile yapısına gösterdiği bağlılık ve sadakat onların kişisel özgürlüklerini sınırlayabilir.

Davranış kalıplarına yansıyor

Çocukların hayatı anlamlandırmaya dair keşiflerini sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için, ebeveynlerden tutarlı, kararlı ve istikrarlı davranmaları beklenmektedir. Ancak, koşullara bağlı olarak, yalnızca anne babanın, bu kural ve kaidelere uygun hareket etmeleri yeterli olmayabilir. Diğer aile bireylerinin (anneanne, dede, babaanne, hala vb.) de, ebeveynlerden beklenen hassasiyeti göstermeleri, her zaman çocuğun eğitimini ön planda tutarak davranışlarını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Çekirdek aileden ziyade geniş ailelerde büyüyen çocuklar aidiyet duygusunu geniş bir alanda yaşayabilmektedirler

Haber Ara