Dolar

32,2711

Euro

34,7288

Altın

2.402,48

Bist

10.336,50

Çevirinin Tanımı ve Önemi Nedir?

Geçmişten günümüze kadar iletişim kurmak hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-05 08:39:51

Çevirinin Tanımı ve Önemi Nedir?

Bununla birlikte tüm canlılar arasından iletişim işlemi gerçekleşmektedir. İletişim kurarak canlılar kendi duygu ve düşüncelerini bu şekilde hareket geçirirler. Özelliklede insanlar diğer canlılara oranla iletişim kurma işlemini daha çok gerçekleştirmektedirler. Durum böyle olunca gelişen teknoloji ile beraber her dilden,kültürden insanlar ile iletişim kurmaktayız. Fakat farklı dilleri konuşan insanlar ile iletişim kurma sürecinde bazı pürüzler ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda imdadınıza yetişecek olan şey çeviri ve tercümedir. Sizler için çeviri hakkında merak edilen detayları derledik. Çevirinin tanımı nedir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Çevirinin önemi işte tüm detaylar?

Son zamanlarda popüler bir meslek haline gelen çeviri yapmak, herhangi bir dil üzerinden yazılmış olan metnin doğru bir şekilde, doğru ifadelerle başka bir dile aktarılması olarak adlandırılmaktadır. Çeviri işi özellikle de ticari açıdan uluslararası şirketlerin anlaşmalarını sağlamayı amaçlayan önemli bir yere sahiptir. Dünya çapında yaygın bir şekilde yapıldığı gibi ülkemizde de son zamanlarda oldukça büyük bir rağbet gören işlerden birisidir.Çeviri yaparken özellikle de metnin anlamını yitirmemesine önem verilmelidir. Çeviri işlemleri aşama aşama gerçekleşmektedir. Bu aşamalar izlenerek çeviri işlemi doğru ve hatasız bir şekilde yapılmalıdır. Çeviri aşamaları nelerdir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. İşte detaylar. 

Çeviri Nedir?

Herhangi bir dili geliştirip anlamaya çalışma olayına çeviri yani tercüme adı verilmektedir. Çeviri; insanların ilk dönemlerinden bu yana hep var olmuştur. Bununla birlikte,insanın insanlaşmasının, yaşamının uygarlaşmasının en büyük aracı olarak kabul görmüştür.

Çevirinin Önemi

Çeviri; bilim, sanat, teknoloji alanındaki gelişmelerin büyük bir devingenliğe ulaştığı günümüzde, tüm farklı gelişmelerin yakalanabilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Çeviri işlemi ile her dilden, kültürden insanlar arasında daha kolay bir şekilde iletişim sağlanmış olur. Kısaca çeviri, tüm insanlığın ortak dili olmaktadır.

Çeviri Aşamaları Neler?

Çeviri metninin incelenmesi;

İlk önce çeviri yaparken yapılması gereken aşamaların başında çeviri metnini inceleyip analiz etme gelmektedir. Herhangi bir çeviri metni için; yararlanılacak kaynaklar,çevirisi yapılacak olan hedef dilde kullanılacağı terminoloji hakkında detaylı bir ön araştırma yapmak gerekiyor. Ardından incelemeyi yaptığı, çevirinin süresi ve çevirisi yapılacak olan dilde çıkacak karakter sayısı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Çeviri/Tercüme aşaması;

Bir diğer aşama ise çeviri ve tercümesini yapmak. Herhangi bir dilde olan çeviri metninin incelemesi yapıldıktan sonra konunun uzmanı olan bir tercüman tarafından anlam bütünlüğü sağlanarak tercüme edilmektedir.

Son Okuma ve Kontrol;

Çevirisi yapılan metin için son olarak yapılması gereken aşamalardan birisi de son kez okunması ve kontrolünün yapılması gerekmektedir. Çevirisi yapılan metin ile kaynak metnin karşılaştırılarak, eksik yer var ise tamamlanması, yazım hatalarının düzeltilmesi ve konuya uygun bir şekilde düzenlenmesi yapılarak müşteriye teslimi yapılır.

Haber Ara