Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

“Asia Velo” Asya Bisiklet Yolları Kuruluyor

Tarihi İpek Yolu, Asya Bisiklet Yolları Olarak Yeniden Gündeme Geliyor.İstanbul’dan Çin’e kadar bisikletle gezilebilmesi için güvenli rotalar, konaklama, teknik destek, rehberlik oluşturan Asya Bisiklet Rota Ağı kurulmaya başlandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-02 22:49:51

“Asia Velo” Asya Bisiklet Yolları Kuruluyor

 “Euro Velo” olarak bilinen Avrupa Bisiklet Yolları ardından Asya Bisiklet Rotalarının da kurulması ile iki kıta rotaları İstanbul'da birleştiriliyor. Böylece “Euro Asia Velo” olarak anılan proje sayesinde iki kıta bisikletle gezilebilecek. Bu amaçla biraraya gelen bisiklet gezginleri ortak çalışmalar yürütüyor. İlk aşamada Türkiye rotaları kurulurken aynı zamanda Türkiye bisiklet turizmi için çalışmalar başladı.

Tarihi İpek Yolu, Asya Bisiklet Yolları Olarak Yeniden Gündeme Geliyor

Dünyaca ünlü İpek Yolu ve Baharat Yollarının dünya tarihindeki en önemli rolü, Doğu ve Batı kültürleri arasında bir köprü kurulmasını sağlamış, medeniyet ve ticaretin gelişmesini sağlayarak yeni ufuklar açmıştır. İpek Yolu üzerinde yer alan medeniyetler birbirleri ile daha derin iletişimler kurmuş ve insanın yeryüzünü algılaması konusunda son derece ciddi mantıklar geliştirmiştir.

Bu yol üzerinden İpek ve baharat ürünlerinin taşınması sebebiyle İpek Yolu ve Baharat Yolu denmiştir. Bugün ise Bisiklet Yolu adını alsa bile aynı yol üzerinde aynı amaçlar devam ettiriliyor.

Asya Kıtası, 48 egemen devleti bulunan hem bölge hem de nüfus açısından dünyanın en büyük kıtasıdır. Asya Bisiklet Yolları İstanbul'dan başlayarak Karadeniz, Ege, İç Anadolu kollarına ayrılıyor. Türkiye sınırları içinde önemli tarihi ve turistik bölgeleri kapsayacak şekilde ağlar oluşturarak Orta Asya ve Orta Doğu rotaları ile Çin'e uzanıyor. Asya Bisiklet Yolları bir çok kollara ayrılarak tüm Asya ülkelerini birbiriyle bağlantılar oluşturan gezi yollarıdır.

Euro Velo

1983 yılında Avrupa Bisikletçiler Federasyonu (ECF) tarafından kurulan EuroVelo, Avrupa'da 70 bin kilometre üzerinde planlanmış bisiklet rotasını kapsıyor. Avrupa bisiklet rotaları ağı, EuroVelo, Avrupa Birliği Turizm ve Ulaştırma Komitesi tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm projesi olarak tanımlanıyor. Köyleri, şehirleri, ülkeleri birbirine bağlayarak, rotada yer alan yerleşim bölgelerinin yüksek nitelikli tanınırlık, prestij ve sosyo ekonomik yapılarına destek sağlıyor.

Türkiye Avrupa Asya Arasında Köprü Ülke

Avrupa – Asya kıtalarını birbirine bağlayan coğrafi konumu hem de tarihi, kültürü ile Anadolu toprakları her dönem önemini korumuştur. Türkiye, Mevcut (Euro Velo) Avrupa Bisiklet Yolları ile (Asia Velo) Asya Bisiklet Yollarını hem coğrafi hem de kültürel anlamda birbirine bağlıyor. Bu şekilde “Euro Asia Velo” hayata geçmiş oluyor.

Euro Asia Velo

"Euro Asia Velo" Projesi 2013 senesinde Ordu Valiliği, AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi işbirliği ve (DOKA) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Pedallıyorum Bisiklet Gurubu tarafından hayata geçirildi.

Avrasya Bisiklet Yolu Ağı Projesi bisikletliler için güvenli geçiş rotaları oluşturmak, kültürel, coğrafi, tarihi özellikleri bulunan yerleri bisikletle gezilebilmesini sağlamak, rehberlik, teknik destek, konaklama, yiyecek, sağlık, emniyet gibi hizmetlerin oluşturulması sağlıyor.

Dünya Mirası Eserler Anadolu Topraklarında

İstanbul, Efes, Göbeklitepe, Kapadokya, Pamukkale, Nemrut, Ani Harabeleri, Hattuşa, Sümela Manastırı, Hasankeyf, Zeugma, Mardin, Marmaris, Fethiye, Antalya, Konya, Kaz Dağları, Gelibolu gibi insanlık tarihi, medeniyetler, kültürler, dini inançlar merkezi ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü turizm bölgeleri Anadolu topraklarında yani Asya Kıtasında bulunmaktadır.

İstanbul Önemli Destinasyon

Türkiye'de resmi kurumlar, belediyeler, bisiklet gurupları (Euro Velo) Avrupa Bisiklet Rota Ağına girmek için çalışmalar yapmasına rağmen, bir yakası Avrupa kıtasında olan İstanbul Euro Velo'ya dahil edilmemiştir. İzmir, Muğla, Antalya gibi turistik bölgelerimiz Euro Velo Rotalarına dahil edilse bile; bu illerimiz coğrafi olarak Asya kıtasındadır. Türkiye'yi Avrupa olarak kısıtlamak, Asya coğrafyası Anadolu topraklarını görmezden gelmek olurdu. Kadim şehir İstanbul şimdi Avrupa ve Asya Bisiklet Yollarının birleştiği nokta olarak dünya gündemine geliyor.

Bisiklet Yolu Değil, Kültür Yolu İnşa Ediyoruz

Türkiye'den başlatılan “AsiaVelo” ile mevcut “EuroVelo” projelerinin İstanbul'da birleştirilmesi sadece fiziksel anlamda bisiklet yolları değil, kültürel, tarihi ve manevi bağın oluşmasını da sağlıyor.

Bisiklet

Devletlerin uzaya gitmek için yarıştığı, uçak, hızlı tren, otomobil, motosiklet gibi araç teknolojisinin ilerlediği dönemde neden Bisiklet?

İnsan gücüyle ilerleyen, ekonomik, sağlıklı, çevreci ulaşım aracı olarak tanımlanan bisiklet, ne aradığını bilen, kendini tanıyan, kendisiyle ve çevresiyle barışık bireyler için özgürlükle eş değer. Aslında son yıllarda dünyada bisiklet kullanımının artmasında, sportif nedenlerin dışında sosyolojik ve psikolojik açıdan önemli gerekçeler içeriyor. Hızlı yaşam, kalabalıklar içinde stresli hayattan kurtulmak, doğa içinde olmak isteyenler bisiklet kullanıyor.

Yol

İnsanı gerçek mutluluğa ve aydınlanmaya götürecek olan yoldur. Yolda olmanın amacı, gidilecek yerin gizemidir. Bu yolda bilgi taşınır, bilgi boşaltılır, bilgi yüklenir.

“Yolda Olmak” kavramı, hakikatin peşinde, çabalamak, anın huzurunu bulmaktır. Yaşamın içinde olan bir insan, mutlaka bir yoldadır. Bisikletle gezmenin amacı, yolu bitirmek değil, yolda olmaktır.

Rota

Nereye giderseniz, rotanız orasıdır. Temponuz, kimlerle gittiğiniz, ne zaman gittiğiniz, mola vereceğiniz yer, rotada ne yaşayacağınız tamamen sizin özgürlük algınızla ilgilidir. Hayat sizin, pedal sizing, güç sizin. İstediğiniz yöne gidebilirsiniz.

Bisiklet Gezginlerini Türkiye'ye Davet Ediyoruz.

Bisiklet turlarının gelişmesinde en önemli etken bisiklet gezginleri bloglarında yayınladıkları yazı ve fotoğraflardır. Türkiye Bisiklet Rotalarını tanıtmak gayesiyle Avrupa ve Asya ülkelerinden bisiklet gezginlerini ülkemize davet ediliyor.

Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen bisikletçiler ülkemizde buluşuyor. Birlikte tarihi, kültürel bölgelerimiz bisikletle geziliyor. Bu turlar tek programda değil, farklı tarihlerde farklı bölgelerde yapılan gezilerle uzun zamana yayılıyor. Türkiye'nin turizm öncelikli bölgelerinde yapılan bisiklet turlarına Türkiye'den de bisikletçiler katılabiliyor. Bisiklet gezginleri bu turlarda kendi özgün fotoğraf ve yazılarını takipçilerine paylaşıyor.

İnternet ve Sosyal Medya Etkisini Doğru Kullanmak

İnsanlar artık turizm sayfalarının yanıltıcı reklamları yerine gezginlerin deneyimlerini paylaştığı blog yazılarına önem veriyor. İnternet ve sosyal medyayı amacına uygun kullan bisiklet gezginleri bu sayede dünyayı geziyor.

Time Türk

Time Türk projenin medya sponsorluğunu üstlenerek www.timeturk.com haber portalında bisiklet kategorisi oluşturdu. Timeturk portalından bahse konu materyaller (Türkçe, İngilizce ve Arapça) tüm dünyaya paylaşılıyor. Ayrıca sosyal medya sayfalarında (youtube, dailymotion, instagram, twitter ve facebook) paylaşılıyor.

Turlarla Birlikte Elde Edilenler:

Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen bisikletçilerle yapılan turlarda ülkemiz tanıtılıyor ve diğer ülke bisikletçileri ile ortak çalışmaların sürekliliği için fikir alışverişi, proje geliştirmesi sağlanıyor. Deneyimli bisikletçilerin katılımıyla gerçekleştirilen bisiklet turlarında rotalar için gerekli tüm rapor ve dokümanları uygulamalı olarak hazırlanmış oluyor. Bisiklet turu rotaları test edilmiş, yol şartları, eğimler, güvenlik, gerekli ekipmanlar, mola yerleri gibi tüm aşamalar belirlenmiş oluyor.

Bike Train (Bisiklet Treni)

Türkiye'den katılan bisiklet gezginleri sayesinde ülke içi rotaların geliştirilmesi sağlanıyor. Türkiye Bisiklet Rotaları etap etap gerçekleştiriliyor. Etap turları sayesinde illerde rotalar ve istasyonlar oluşuyor. İstasyonların birbirine eklenmesi Bisiklet Treni “Bike Train” olarak adlandırılıyor. www.turkeybiketrain.com sitesinde detayları inceleyebilirsiniz.

Bisiklet Turizmi

Bisiklet turizmi yeni yaygınlaşmaya başlayan bir turizm türüdür. Bütün dünyada hızla yayılan doğa turizmi anlayışına paralel olarak ülkemizde de bisiklet turları yaygınlaşıyor. Bisiklet turizmi, katılımcı kişiler ve yerel toplum için sosyal, çevresel ve ekonomik çıktılar sağlayan ve büyüyen bir niş turizm pazarıdır. Yerel yönetimler, ulusal ve uluslararası örgütler rota bilgileri geliştirerek ve bisiklet yolları inşa ederek bisiklet turizmini destekleyeme başlamışlardır.

Kimler Dahil Oluyor?

Türkiye'de bisikletli gezginlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hemen her ilde bisiklet gurupları, bisiklet dernekleri turlar yapıyor, bisiklet festivalleri, bisiklet etkinlikleri yerel yönetimlerin de destekleriyle gerçekleştiriliyor. İl ve ilçelerdeki yerel bisiklet gurupları veya ferdi hareket eden bisiklet gezginleri, bisiklet sporcuları bu projeye dahil oluyor.

Turizmciler, gezi bloğu yazan sosyal medyacılar, sosyal proje yürütenler, fotoğraf, belgesel film, basın iletişim alanında faaliyet gösterenler, üniversite öğrencileri, tarih, sosyoloji, ekoloji, doğa sporları gibi alanlarda ilgili kişi ve gurupların katılımıyla çalışmalar giderek büyüyor.

Haber Ara