Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, farklı sigortalılık statülerinde çalışması bulunan bir kişinin yalnızca SSK (4/a) primleriyle emeklilik koşulunu sağlaması halinde hizmet birleştirmeye zorlanamayacağına hükmetti.
DAVADA NE OLDU?
Hem SSK hem de diğer statülerde çalışması bulunan davacı, yalnızca SSK kapsamındaki primleriyle emekliliği hak ettiğini belirterek başvurdu. SGK talebi reddedince yargıya taşıdı.
İstanbul Anadolu 21. İş Mahkemesi, 1 Temmuz 2022 itibarıyla davacıya yaşlılık aylığı bağlanması gerektiğine hükmetti. Karar istinaf ve Yargıtay aşamalarından geçerek onandı.
KARAR KİMLERİ ETKİLER?
SSK ve Bağ-Kur gibi farklı statülerde çalışması bulunmakla birlikte emeklilik koşullarını yalnızca tek statüdeki primleriyle sağladığını ileri süren sigortalılar için emsal niteliğinde bir karar.