$

Dolar

45,6158

Euro

53,0904

£

Sterlin

61,3907

Frank

57,9028

Gram Altın

6.624,7700

Bitcoin

3.543.141

$

Dolar

45,6158

Euro

53,0904

£

Sterlin

61,3907

Frank

57,9028

Gram Altın

6.624,7700

Bitcoin

3.543.141

Ekonomi

Vergi kanunu Meclis’ten geçti: Hangi kazançlar vergiden istisna tutulacak?

Yurtdışı kazançlarla ilgili düzenleme hükümleri içeren kanun teklifi Meclis’te kabul edildi. Buna göre gerçek ve tüzel kişilerce yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 31/12/2027 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilecek.

21.05.2026 - 10:05
Dursun Ali Bulut
Vergi kanunu Meclis’ten geçti: Hangi kazançlar vergiden istisna tutulacak?
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

TBMM Genel Kurulu'nda vergi düzenlemelerini içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve görüşmelerin ardından teklif yasalaştı.

KANUNDA NELER VAR?

Buna göre; amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki ya da haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca amme alacağı 72 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilecek.

VERASET İNTİKALLERİNDE VERGİ ORANI KAÇA İNDİRİLDİ?

Teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarının iki katı gelir vergisinden istisna olacak.

YURTDIŞI KAZANÇLARIN VERGİ İSTİSNA ŞARTLARI NELER?

Yurtdışında elde edilen kazançlar ve iratlar için vergi istisnası getiriliyor. Türkiye'de yerleşmiş sayılan gerçek kişilerin, Türkiye'de yerleşmiş sayılmasından önceki son 3 takvim yılında Türkiye'de ikametgahının ve vergi mükellefiyetinin bulunmaması şartıyla Türkiye dışında elde ettikleri kazanç ve iratları 20 yıl boyunca gelir vergisinden istisna olacak.


Doğrudan Yabancı yatırımlar Kanunu'na ek fıkra eklenerek, nitelikli hizmet merkezi tanımlanıyor. Nitelikli Hizmet Merkezi en az üç farklı ülkede aktif olarak faaliyet gösteren, ilişkili şirket veya şirketler topluluğuna yönelik hizmet sunmak, ve ikinci fıkrada belirtilen faaliyetleri yapmak üzere kurulan, yıllık hasılatlarının en az yüzde 80'ini yurt dışındaki ilişkili şirketlerden veya şirketler topluluğundan elde eden sermaye şirketlerini ifade eder. Bu merkezler, hukuk danışmanlığı, yurtiçi faaliyetlere veya Türk hukukuna yönelik faaliyetler, finansal danışmanlık , stratejik yönetim danışmanlığı, risk yönetimi, nakit ve likidite yönetimi, fonlama ve borçlanma işlemleri, satış, satış sonrası destek, araştırma ve geliştirme, dış tedarik, yeni ürünlerin test edilmesi gibi hizmetleri sunacak.

HANGİ SATIŞLAR YÜZDE YÜZ VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLECEK?

Yurtdışından satın alınan malların Türkiye'ye getirilmeksizin yurtdışında satılmasından veya yurtdışında mal alım ve satım alımlarına aracılık edilmesinden sağlanan kazançların yüzde 95'i, İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumlar yüzde 100 Kurumlar Vergisi indiriminden yararlanabilecek.
Kurumlar Vergisi oranı, sanayi sicil belgesine haiz ve fiilen üretim faaliyetleriyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile zirai üretim faaliyetleriyle iştigal eden kurumların münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için yüzde 12.5 olarak uygulanacak.

YURTDIŞINDAKİ PARA, ALTIN, DÖVİZ, MENKUL KIYMET 31/12/2027 TARİHİNE KADAR BİLDİRİLECEK

Gerçek ve tüzel kişilerce yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 31/12/2027 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilecek. Bildirilen kıymetlerin adlarına açılan hesaplara bildirim tarihinden 2 ay içinde yatırılması gerekecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilen teknogirişim rozetine sahip halka açık olmayan şirketlerin paya dönüştürülebilir borç sözleşmelerine dayanarak yapacakları şarta bağlı sermaye artırımlarında, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun şarta bağlı sermaye artırımına ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

Kaynak: İHA

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın