Dolar

32,5254

Euro

34,8332

Altın

2.447,31

Bist

9.915,62

Yunanistan'ın uykularını kaçıran milli silahtan haber var! Bin KM devirdi

Türk savunma sanayi, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, yerli ve milli savunma sanayi ürünleri ile güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli gelişmeler kaydediyor. Bu kapsamda insansız sistemlerin envantere kazandırılması çalışmaları, özellikle insansız kara araçları alanında dikkat çekiyor. Uzun süredir kullanılan insansız hava araçlarına ek olarak, son dönemde insansız kara ve deniz araçları da geliştirilmeye başlandı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-28 20:55:38

Yunanistan'ın uykularını kaçıran milli silahtan haber var! Bin KM devirdi

Bu çalışmalardan biri olan "orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı" BARKAN, HAVELSAN tarafından yürütülen "dijital birlik" konseptinin bir parçası olarak ortaya çıktı. Saha testlerini başarıyla tamamlayan BARKAN, 2023 sonunda envantere girdi ve bugüne kadar kar ve çamurla kaplı, zorlu coğrafi koşullarda 1000 kilometreden fazla mesafe kat etti.

BARKAN, güvenlik güçlerine yönelik asimetrik tehditleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, zorlu arazi ve sert hava koşullarında etkili bir şekilde görev yapabilme yeteneğine sahiptir. Modüler yapısı ve son teknoloji faydalı yük opsiyonları ile çeşitli görevleri yerine getirebilen BARKAN, taarruz, ekipman taşıma, yaralı intikali, bomba imha, keşif ve gözetleme, savaş hasar keşfi gibi görevleri ileri otonom özellikleriyle yerine getirebiliyor. Ayrıca, sürü altyapısı sayesinde diğer otonom araçlarla ortak harekat gerçekleştirebiliyor.

HAVELSAN Ürün Geliştirme Direktörü Veysel Ataoğlu, BARKAN'ın zorlu arazi koşullarında başarılı bir performans sergileyerek 1000 kilometreyi aşan doğrulama testlerini geçtiğini belirtti. Ataoğlu, HAVELSAN'ın otonomi ve komuta kontrol yazılımlarındaki başarılarına vurgu yaparak, BARKAN projesinin önemli bir referans noktası olduğunu ve ileri dönemde bu yazılım kabiliyetlerini farklı platformlara entegre etme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Haber Ara