Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Yapay zekadaki tehlikeler; 'Derhal harekete geçilmeli'

2014 yılında Google tarafından satın alınan Londra merkezli yapay zeka birimi DeepMind'in kurucu ortağı ve CEO'su Demis Hassabis, yapay zeka teknolojisindeki risk ve tehlikelere karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

7 Ay Önce Güncellendi

2023-10-24 20:43:31

Yapay zekadaki tehlikeler; 'Derhal harekete geçilmeli'

Teknolojinin önde gelen isimlerinden Demis Hassabis, Guardian'a verdiği demeçte dünyanın yapay zekâdan kaynaklanan riskleri iklim krizi kadar ciddiye alması gerektiği ve müdahalesini geciktirmeyi göze alamayacağı uyarısında bulundu.

Demis Hassabis, sektörün gözetiminin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) benzer bir organla başlayabileceğini söyledi.

"BİYOLOJİK SİLAH" TEHLİKESİ

Google'ın yapay zeka biriminin İngiliz CEO'su Hassabis, dünyanın, biyolojik silahların yaratılmasına yardımcı olmak ve süper zeki sistemlerin oluşturduğu varoluşsal tehdit dahil, teknolojinin tehlikeleriyle mücadele etmek için derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Demis-Hassabis-1536x864

Hassabis, "Yapay zeka risklerini, iklim değişikliği gibi diğer büyük küresel sorunlar kadar ciddiye almalıyız. Uluslararası toplumun buna karşı etkili bir küresel yanıt koordine etmesi çok uzun sürdü ve şimdi bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Yapar zeka konusunda aynı gecikmeyi göze alamayız." dedi.

Guardian, yapay zekanın "şimdiye kadar icat edilmiş en önemli ve faydalı teknolojilerden biri" olabileceğini söyledi.

Ancak bir gözetim rejimine ihtiyaç olduğunu ve hükümetlerin IPCC gibi uluslararası yapılardan ilham alması gerektiğini söyledi.

Hassabis, sözlerine şöyle devam etti: "Bence IPCC gibi, raporları olan bilimsel ve araştırma anlaşması olan bir şeyle başlamalı ve sonra oradan geliştirmeliyiz. Sonunda görmek istediğim şey, yapay zeka güvenliği konusunda araştırma yapan bir Cern'in eşdeğeri, ama uluslararası bir yapı. Ve belki bir gün bu tür şeyleri gerçekten denetleyen IAEA'nın bir tür eşdeğeri olabilir."

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), denetimler de dahil olmak üzere nükleer silahların yayılmasını önlemek amacıyla nükleer teknolojinin güvenli ve barışçıl kullanımını teşvik eden bir BM organıdır.

Kaynak: Ekonomist

Haber Ara