Dolar

32,3277

Euro

35,0785

Altın

2.308,50

Bist

9.079,97

Uçan otomobiller 2022'de geliyor

İsveçli Jetson Aero ve Çinli HT Aero şirketleri geçtiğimiz günlerde iki ayrı uçan otomobil modelini tanıttı. Şirket 2022’de teslim edilecek araçlarından sadece 12 adet üretti ve 9’unu sattı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-10-25 14:20:54

Uçan otomobiller 2022'de geliyor

İsveç'te Jetson Aero adlı bir şirket, Jetson One adlı kişisel bir uçan otomobil geliştirdi ve 92 bin dolar (yaklaşık 897 bin lira) karşılığında satışa sundu.

Tamamen elektrikli olan dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağına ilişkin açıklama yapan şirketin kurucu ortağı Peter Ternstrom, 'Misyonumuz uçuşu herkese açık hale getirmek. Jetson One, sahip olabileceğiniz ve uçabileceğiniz bir elektrikli otomobil. Herkesi pilot yapmayı amaçlıyoruz" dedi.

iCzKy0eiGk-a9VwGMEeoQQ

Bununla birlikte tek kişilik uçan otomobil hafif alüminyum ve karbon fiber malzemeden yapıldı. 86 kilogram ağırlığındaki aracın 118 beygir gücündeki motoru sayesinde saatte 101 kilometre hız yapabileceği aktarıldı.

D5xLt1pH50WyULHREq2DNg

Şirket 2022'de teslim edilecek araçlarından sadece 12 adet üretti ve 9'unu sattı. Uçan otomobilin adı 1960'larda gösterilmeye başlanan ve dünya genelinde çok sevilen “Jetgiller” Jetsons ailesinden esinlenilerek oluşturuldu. Gelecekteki şehir ve aile yaşamını konu edinen dizide insanlar uçan arabalar aracılığıyla seyahat ediyor.

Jetson Aero, aracın yaklaşık 20 dakika boyunca hava kalabildiğini ve ABD'de ultra hafif bir uçak olarak sınıflandırıldığını aktardı.

Yani aracı ABD'de çalıştırmak için pilot lisansı gerekmiyor. Buna göre, bir gaz kolu, bir joystick ve bir pedal kullanılarak uçması sağlanıyor. Uçuş sırasında sabit kalmasını sağlayan ve yerdeki engelleri izleyen bir yerleşik bilgisayarı bulunuyor.

yTkBp45lf0qSWguXg0UMAA

Öte yandan, Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng'in bir iştiraki olan HT Aero, geçen pazar günü yollarda da sürebileceğini söylediği uçan bir arabanın tanıtımını yaptı. Şirket, Xpilot 4.0 adlı uçan otomobilini 2024'te piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı.

ToGUY-0upkmyovExjGRl1A

HT Aero, Jetson'da olduğu gibi aracının hafif bir tasarımı olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Jetson'dan farklı olarak katlanabilen bir rotora sahip olacağını söyledi. Bu durum , otomobilin yollarda sürülmesine ve ardından rotorlar genişletildiğinde uçmasına izin verecek.

Bununla birlikte şirket, aracın paraşüt de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik özelliğine sahip olacağını aktardı.

6048J5cwHE69Ynqx4qFM_g

Diğer taraftan HT Aero, Xpeng ve kurucusu He Xiaopeng tarafından destekleniyor. Şirket, geçen hafta yüksek profilli risk sermayesi firmaları da dahil olmak üzere bir dizi dış yatırımcıdan 500 milyon dolar topladı.

MoP0Sd-aaUiBuQazSqCslQ

Elektrikli dikey kalkış ve iniş araçları olarak da adlandırılan uçan arabalar, otomobil üreticileri ve start-up'lardan büyük ilgi görüyor. Ancak, düzenleme ve güvenlik sorunları dahil olmak üzere, bu araçların yaygın olarak kullanılması için bir takım zorluklar bulunuyor.

Kaynak: NTV

Haber Ara