Dolar

32,2370

Euro

34,8032

Altın

2.415,54

Bist

10.268,58

TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı! Türkiye 11 ülke arasına girecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, '8 Temmuz 2024 haftasında Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğiz ve böylelikle dünyada haberleşme uydularını kendi geliştirebilen 11 ülkeden biri olacağız.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-25 14:58:00

TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı! Türkiye 11 ülke arasına girecek

Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Erzurum Teknik Üniversitesi'nde (ETÜ) düzenlenen öğrenci buluşmasında, öğrencilerin milli teknoloji hamlesinin öznesi ve sahibi olduğunu belirterek önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Kacır, Türkiye'nin en büyük gücünün genç, dinamik ve çalışkan nüfusu olduğunu vurgulayarak, ülkenin nüfusunun ortanca yaşının 33 olduğunu, Avrupa'nın ise 43 olduğunu ve Türkiye'nin bu anlamda Avrupa'dan 10, bazı ülkelerden ise 15 yaş daha genç olduğunu aktardı. Bu durumun dünya genelinde yenilikçi teknolojilere imza atan gençlerin önemini artırdığını belirtti.

Kacır, Türk gençliğini TEKNOFEST kuşağı olarak nitelendirerek, son beş yıldır Türkiye'nin düzenlediği en büyük teknoloji festivallerine katılan gençlerin sayısının önemli ölçüde arttığını ifade etti. 2018'deki ilk TEKNOFEST'e 20 bin gencin katıldığını ve 2023'teki festivale ise 1 milyon gencin iştirak ettiğini söyledi.

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen TEKNOFEST'e dikkat çeken Kacır, 44 teknoloji yarışmasına 1 milyon gencin katıldığını ve bu durumun dünya genelinde eşine az rastlanır bir başarı olduğunu dile getirdi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin teknoloji alanındaki başarı hikayelerini savunma sanayi ve havacılık gibi alanlarda gördüğünü ifade ederek, ülkenin tüm teknoloji alanlarında benzer başarıları tekrarlayacağına inandığını belirtti.

Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması ve milli uzay programının ilan edilmesi gibi adımlara değinen Kacır, ülkenin uzay teknolojilerindeki ilerleyişine dikkat çekti. Türkiye'nin son 20 yılda uydu geliştirme konusunda önemli adımlar attığını ve Türkiye'nin milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğini belirtti. Bu sayede Türkiye'nin haberleşme uydularını geliştirebilen 11 ülkeden biri olacağını aktardı.

Program sonrasında Alper Gezeravcı, öğrencilerin havacılık ve uzayla ilgili sorularını yanıtladı ve onlarla fotoğraf çektirdi. Programa Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Haber Ara