Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye'de üretilip 100 dolara satılıyor! Ülkeler sıraya girdi

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde geliştirilen 0,25 gram ağırlığındaki kalibrasyon çipi, 100 dolardan ihraç edilmektedir. Üniversite ile Teknotıp şirketinin işbirliğinde Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) gerçekleştirilen proje, elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümleri için kullanılan çip üretimini içermektedir.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-23 11:40:49

Türkiye'de üretilip 100 dolara satılıyor! Ülkeler sıraya girdi

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde geliştirilen 0,25 gram ağırlığındaki kalibrasyon çipi, 100 dolardan ihraç edilmektedir. Üniversite ile Teknotıp şirketinin işbirliğinde Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) gerçekleştirilen proje, elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümleri için kullanılan çip üretimini içermektedir. Saç telinin 10'da 1'i kalınlığındaki malzemeden üretilen bu çip, laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapmasını sağlamaktadır.

BİTAM Müdür Yardımcısı ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, projenin nanometrik boyutta malzemelerin kullanıldığı ileri teknolojiye dayalı bir AR-GE çalışması olduğunu belirtti. Ürünün uluslararası firmalar tarafından ilgi gördüğünü vurgulayan Eker, çipin 5 milimetre boyutlarında, 0,25 gram ağırlığında olduğunu ve 100 dolardan satıldığını ifade etti. Projede yer alan Prof. Dr. Oğuz Doğan da, Türkiye'de üretilmeyen bu çipin laboratuvarlarda kullanılan cihazların güvenilir ölçüm sonuçları vermesini sağladığını söyledi. Proje ortaklarından firmanın yöneticisi Arda Mungan, çipin altından daha değerli olduğunu belirterek, ABD'de, Almanya'da ve Hollanda'da bu ürüne yoğun ilgi olduğunu açıkladı.

 
 

Haber Ara