Dolar

32,3683

Euro

34,6906

Altın

2.381,61

Bist

10.193,97

Türk savunma sanayisinden büyük başarı! Milyarlarca dolarlık imza

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, '2022 yılında 4,364 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayii ihracat rakamımız 2023 yılında yüzde 27'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştı. Firmalarımız 2023 yılında toplam değeri 10,240 milyar doları aşan sözleşmeler imzaladı.' dedi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-17 13:22:45

Türk savunma sanayisinden büyük başarı! Milyarlarca dolarlık imza

Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı"nda konuşan Görgün, uluslararası ilişkilerin dört sütunlu bir yapı olduğunu belirterek, savunma sanayiinin bu sütunların kesişim noktasında bulunduğunu ifade etti. Küresel gelişmelerin savunma sanayiini etkilediğini vurgulayan Görgün, dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerle birlikte tehditlerin sürekli bir yarış içinde olduğu bir dünyanın ortaya çıktığını belirtti. Salgın dönemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın savunma sanayiini etkileyen faktörleri genişlettiğine dikkat çeken Görgün, savaş, ekonomi, teknoloji ve güvenlik gibi kavramların birbirinden ayrılamayacağını vurguladı.

Görgün, son dönemde bölgedeki savaşlar, terör tehditleri, sınır güvenliği ve mülteci akımlarının savunma sanayiini ön plana çıkardığını ifade ederek, NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşından çıkan dersler ışığında savunma sanayii alanında karşılaşılan sorunlara yönelik bir bildirge üzerinde anlaşıldığını belirtti. Bu bildirge ile savaş ekonomisi mantığına geçişin hızlandırılmaya çalışıldığını ifade eden Görgün, NATO müttefiklerinin savunma sanayii kapasitesini geliştirmeye yönelik önemli adımlar atılmasının hedeflendiğini söyledi.

Türk firmalarının NATO ihalelerine katılımını teşvik eden Görgün, NATO'nun savunma yatırım programı için 2024 yılında ayırdığı 8 milyar avroya dikkat çekti. Türk savunma sanayii firmalarının başarılarına vurgu yaparak, bu başarıları sürdürmek için Ar-Ge, inovasyon, uluslararası işbirlikleri ve yeni pazarlara açılmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti.

Görgün, savunma sanayiindeki ihracatın önemine değinerek, Türk savunma sanayii ürünlerinin dünya pazarında marka haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin kilogram başına ihracat değerini artırarak dünya pazarında etkili bir konuma geldiğini belirten Görgün, Türk savunma sanayiinin gelecekte de büyüyerek küresel pazardaki konumunu güçlendireceğine inandığını dile getirdi.

Haber Ara