Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tiencou-7 uzay istasyonuna ulaştı

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 'Tiencou-7' kargo mekiği, uzay istasyonunun çekirdek modülünün arka iskelesine demirledi. Açıklamada, istasyondaki taykonotların planlanan şekilde mekiğe girerek ikmal malzemelerini transfer edeceği belirtildi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 08:23:05

Tiencou-7 uzay istasyonuna ulaştı

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, "Tiencou-7" kargo mekiği, uzay istasyonunun çekirdek modülünün arka iskelesine demirledi. Açıklamada, istasyondaki taykonotların planlanan şekilde mekiğe girerek ikmal malzemelerini transfer edeceği belirtildi.

Mekik, Long March 7 Y8 roketiyle dün gece Haynan Adası'ndaki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatılmıştı. İkmal seferi, Ekim 2023'te uzay istasyonuna gönderilen taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Kargo mekiği, 260 parçadan oluşan 5,6 ton ağırlığında yük taşıyor.

Çin, daha önce 2021'de "Tiencou-2" ve "Tiencou-3", 2022'de "Tiencou-4" ve "Tiencou-5", 2023'te "Tiencou-6" ikmal seferleri gerçekleştirmişti. ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle Çin, Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurma kararı almıştı.

Tiengong Uzay İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor. Rusya'nın eski Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen istasyonun ana parçası "Tienhe" (göksel uyum) çekirdek modülüdür. İstasyonun "T" biçimli ana iskeleti, çekirdek modüle eklenen laboratuvar modülleriyle tamamlanmış durumda. Çin'in uzay programının bir parçası olarak planlanan uzay teleskobu "Şüntien" (gökleri dolaşmak) da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi öngörülmektedir. Uzay istasyonuna personel ve ikmal malzemeleri, "Şıncou" (kutsal gemi) ve "Tiencou" (gök gemisi) mekikleriyle taşınıyor.

 
 

Haber Ara