Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Telefonlar konuşma bozukluğunu tetikliyor

Pediatri uzmanları, 2 yaşına gelmiş çocukların konuşma bozuklukları yaşamaması için teknolojik aletlerin kullanımının iki saatten fazla olmaması için uyardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 11:45:18

Telefonlar konuşma bozukluğunu tetikliyor

Teknolojinin en ileri seviyeye geldiği günümüzde uzmanlar, laptop, akıllı telefon ve tabletlerin internetle beraber çocukların zihinsel gelişiminde en büyük engel olduğunu belirtiyor. Ebeveynlerin çocukların dikkat eksikliği, konuşma bozuklukları, konsantrasyon ve zaman isteyen karmaşık problemleri çözmede zorlanma gibi sorunlarla karşılaşmaması için teknolojik aletlerin sınırlı süre kullandırılması uyarısında bulunuyor.

2 saatten fazlası yasak

Pediatri uzmanları, 2 yaşına gelmiş çocukların konuşma bozuklukları yaşamaması için günde iki saatten fazla teknolojik aletlerle vakit geçirmemesi gerektiğini belirtiyor. İki yaşından küçüklerin ise teknolojik aletlerle vakit geçirmek yerine aileleriyle oyun oynamaları tavsiye ediliyor.

Çocukların dil ve konuşma gelişiminin bir yaşında başladığını ve anlamlı ilk kelimenin bu dönemde söylenebileceğini ifade eden uzmanlar, on sekiz aylık çocuklarda kullanılan kelime sayısının 50 olması gerektiğini kaydetti. 2 yaşında 300 3 yaşında 1000 civarında kelimenin bilinmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu kelime sayılarının kontrol edilerek konuşma bozukluklarının takip edileceğini belirtiyor.

İfade edici dili geriletiyor

Psikologlar, akıllı tablet ve televizyonlarda izlenen, çok hızlı geçişli çizgi film ve reklamların çocukların alıcı dilini geliştirdiğini ancak ifade edici dilini aksattığını belirterek tablet, telefon ve televizyon gibi teknolojik aletlere hipnotize olmuş gibi bakan çocuklarda bunun tehlikenin başladığının işareti olarak algılanması gerektiğini ifade ediyor.

Aileleriyle oyun oynayan çocukların daha sosyal olacağını belirten uzmanlar, televizyon ve akıllı cihazların çocuklarda geçici bir süre sakinlik sağlasa da aslında teknolojik bağımlılığı artırma gibi büyük zararlara yol açtığını kaydediyor.

Haber Ara