Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

NASA'dan uyarı: Mega uydu takımları korkunç kazalara yol açabilir

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), özel bir şirketin uzaydaki faaliyetlerine yönelik ilk kez açıklama yaptı. Ajans, felakete yol açabilecek uzay çarpışmaları konusunda endişelerini ifade eden açıklamada bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-12 21:04:02

NASA'dan uyarı: Mega uydu takımları korkunç kazalara yol açabilir

AST & Science (AST) adlı Amerikan şirketi, 4G ve 5G bağlantıları için yeryüzünden 720 km yükseklikte 243 adetten oluşan mega uydu takımları yerleştirmeyi planlıyor. Şirket, SpaceMobil adlı proje için halihazırda 120 milyon dolarlık bütçe hazırladığını açıkladı.

NASA ise, ABD Federal İletişim Kurulu'na gönderdiği (FCC) ayrıca kamuoyuyla paylaştığı açıklamasında, SpaceMobil'in A-Train'e zarar verebileceğini belirtti.

Ajans, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Fransa ve Japonya'daki bazı ortakların meydana getirdiği 10 uydudan oluşan A-Train 705 kilometre yükseklikte bulunuyor.

Somag News'ın haberine göre, SpaceMobil'in 900 metrekarelik büyüklüğü sebebiyle, A-Train'in bin 500 kez manevra ve 15 bin kez de planlama faaliyeti yapması gerekebileceğini ifade edildi. Bu günde ortalama 4 hareket ve 40 planlama faaliyeti anlamına geliyor. NASA projeyle ilgili şu ifadeler kullanıldı:

A-Train'le edindiğimiz tarihsel deneyimler, uzayın bu özel bölgesinin, uzay nesneleri arasında çok sayıda bağlantı üretebileceğini gösteriyor.

Ajans, AST'nin daha önce bir ton veya üzeri uzay takımları inşa etmediğini ve bu tecrübe yetersizliğinin uyduların yüzde 10'u veya fazlasının arızalanmasına neden olacağının beklendiğini belirtti. Ajans, korkunç bir çarpışma riskinin önleminin alınamayacak derecede yüksek olduğuna dikkat çekti.

AST ise, NASA'nın mesajını aldıklarını ve ajansın endişelerini gidermek için birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Haber Ara