Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Google'dan GPT-4'e karşı dikkat çeken hamle

Google, yeni çıkışlar yapan yapay zeka şirketi OpenAI'ın GPT-4'ü karşısında dikkat çeken hamlelerde bulundu. Şirket yeni yapay zeka modelini tanıttı.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-07 09:11:30

Google'dan GPT-4'e karşı dikkat çeken hamle

Google, GPT-4 gelişmesinden sonra yapay zeka çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Gemini adlı yapay zeka modelinin ertelendiği haberlerinin ardından şirket, GPT-4'e rakip olacak bir sistem geliştirdi.

Daha önce yapılmayacağı iddia edilen tanıtım gerçekleşti ve Gemini adlı yeni çalışma tanıtıldı.

ULTRA, PRO VE NANO SÜRÜMLÜ GEMİNİ

X platformunda yapay zeka ile ilgili yeni gelişmeler gündem oldu. Google'ın yapay zeka çaşlışmalarındaki son gelişmeler, meraklılarına detaylı olarak paylaşıldı.

Ekran Alıntısı_626

Google DeepMind tarafından geliştirilen Gemini, görsel tanıma ve konuşma özellikleri de dahil olan çok modlu bir yapay zeka modeli.

Gemini'nin en güçlü modeli olan Ultra, MMLU'da (Dil modelleri için bir çeşit Turing testi) %90'lık puan aldı.

GPT-4 ise %86.5'da kalıyor.

Gemini, ChatGPT'de eksikliğini çokça hissettiğimiz akıl yürütme konusunda çağ açıyor.

Aşağıdaki demoyu izleyin, fizik sorularına inanılmaz bir doğrulukta akıl yürüterek çözüm üretebiliyor. Gör bunları GPT-4.

Tek kelimeyle olağanüstü.

Gemini aynı zamanda Google'ın nimetlerinden sonunda yararlandığı için mükemmel büyüklükteri bir bilimsel makale arşivi ile eğitilmiş.

Bu şu anlama geliyor, PubMed'e erişemeyen GPT-4 yerine, bilimsel araştırmalarınızı kolaylıkla Gemini üzerinden yapabileceksiniz.
Bu arada şunu belirtmekte fayda var, Gemini 32k token uzunluğunu destekliyor. Aylarca bizi 4k token sınırında süründüren OpenAI umarım buradan bir ders çıkartırsın.

İlk tweette de belirttiğim gibi Gemini üç farklı model olarak yayınlanacak:

- Karmaşık görevler için Ultra
- Çeşitli görevleri ölçeklendirmek için Pro
- Telefonunuzda çalışabilmesi için daha hafif olan Nano.

Pro Bard üzerinden hemen kullanıma açılacak, diğerleri ise seneye.

Gemini ultra o kadar olağanüstü ki LLM'ler için geliştirilen kıyaslama kriterlerinde GPT-4'e karşı 32'de 30'luk üstünlük kurmayı başardı.

Gemini Pro, bugün itibariyle Bard'da ve Google uygulamalarında ücretsiz olarak kullanıma sunulacak.

8 karşılaştırmanın 6sında Gemini Pro, ücretsiz rakibi GPT-3.5'ten daha iyi performans göstererek bugüne kadar geliştirilmiş en güçlü yapay zeka modeli olma ünvanını ele geçirdi.

Görünen o ki metin, matematik, kodlama, akıl yürütme ve görüntü alanında ChatGPT'yi gerisinde bırakan Gemini yeni favorimiz olacak.

Haber Ara